Причини і наслідки депортації з Польщі, а також що робити, якщо стоїть заборона на в’їзд?

Депортація з Польщі: причини і наслідки депортації з ПР

Важко не впасти у відчай, коли людина, що будує плани на життя в Польщі, отримує депортацію, їй забороняється в’їзд в Шенгенську зону і, здавалося б, світ навколо валиться.

депортація

Але геть відчай! Ситуацію в багатьох випадках можна виправити. Що робити, якщо отримана депортація? Як скасувати заборону на в’їзд до ЄС? Які документи збирати і куди звертатися? Цьому і буде присвячена ця стаття.

ЗМІСТ

1 Депортація і заборона на в’їзд: що це?

2 Причини депортації з Польщі

2.1 Перевищення терміну перебування

2.2 Нелегальна робота

3 Як дізнатися, чи є обмеження на в’їзд за кордон?

4 Як відбувається видворення з країни?

4.1 Хто і як приймає рішення про депортацію, в які терміни?

4.2 Примусова депортація

4.3 Хто оплачує примусове видворення?

4.4 Оформлення депортації на кордоні

4.5 Чи ставлять якісь штампи при депортації?

5 Терміни заборони на в’їзд в Шенгенську зону і країни ЄС

6 Правові наслідки депортації

7 Що робити, якщо стоїть заборона на в’їзд до Польщі?

7.1 Як оскаржити рішення про депортацію?

7.2 Скасування або зниження терміну заборони на в’їзд

8 Коли заборона не буде скасована?

 Депортація і заборона на в’їзд: що це?

Часто поняття депортації та заборони на в’їзд об’єднують. Нерідко можна навіть чути фрази на кшталт «Мені дали депортацію на 6 місяців». Зрозуміти сенс такого висловлювання можна, але юридично – це два різні процеси:

  • Заборона на в’їзд може бути отримана і без фактичного в’їзду в країну, а значить, ніякої депортації НЕ буде (якщо ви не в’їхали, то вас не можна і видворити).
  • Заборона на в’їзд може бути анульована після фактичної депортації, а значить, депортація буде, а заборони немає.

Через те, що способи впливу на обидва процеси можуть відрізнятися, ми будемо розглядати їх як близькі, але різні поняття:

Депортація – рішення Воєводи / Варта граничного про видворення іноземця з країни.

Заборона на в’їзд – неможливість перетину кордону Шенгенської зони, навіть якщо у вас є підстави для цього (віза, безвіз і т.п.).

Разом із цим заборона на в’їзд може стати наслідком депортації та навпаки.

Причини депортації з Польщі

Ці параметри визначені відповідними статтями Закону «Про іноземців», при цьому не можна виключати і певної суб’єктивності під час прийняття рішення.

До офіційних причин належать:

  1. Незаконне перебування в країні. Сюди входить і перевищення терміну перебування в РП. Одна з найбільш поширених причин депортації.
  2. Нелегальне працевлаштування або підприємницька діяльність.
  3. Перебування в списках SIS. Наявність в цих переліках і є забороною на в’їзд. Отже, заборона може з’явитися до депортації, а може стати її причиною.
  4. Недостатність коштів. Зрозуміло, кошти перевірялися під час отримання візи та/або в’їзду в країну, але ситуація могла змінитися. Скажімо, в іноземця робоча віза, але фактично він не працевлаштувався. Відповідно, засобів для знаходження в РП немає – це може бути причиною видворення.
  5. Незаконний перетин кордону. Якщо цей факт виявлено під час перебування іноземця в Польщі, його можуть депортувати.
  6. Несплата податків. Серйозне звинувачення, яке може привести не тільки до видворення, але і до реального тюремного терміну.
  7. Після ув’язнення. Якщо особа відбувала його в РП, то після цього іноземець буде повернений в свою країну.
  8. Для відбування покарання. Якщо іноземець засуджений за кримінальною статтею, але прийнято рішення про відбування терміну на батьківщині або в третій країні.
  9. Несвоєчасний виїзд за рішенням. На відміну від простроченого терміну перебування, маються на увазі рішення про відмову в отриманні ВНП або його анулювання тощо.
  10. Порушення безпека. Громадської, національної тощо.

На двох перших пунктах – перевищення терміну і нелегальне працевлаштування – зупинимося більш детально.

Перевищення терміну перебування

І якщо термін перевищено радикально, і якщо відбулося його перевищення на хвилини, рішення одне – депортація. Коли іноземець свідомо йде на порушення, він знає про наслідки, проте часто проблема виникає через неправильний підрахунок терміну перебування, і саме термін перевищення від декількох хвилин до 1 дня і є найпоширенішою причиною негативних наслідків.

Причому далеко не завжди винен в цьому іноземець. Ситуації, коли «щось не так порахували» на кордоні, трапляються часто. Чи можна довести свою правоту? Звичайно! Правда, доведеться писати гору паперів, а головне, чекати досить тривалий термін – як правило, кілька місяців, протягом яких в’їзд буде неможливий.

Порада.
Краще не покладатися на «законні розрахунки», і, хоч це і не зовсім справедливо, виїхати на день раніше, ніж ризикувати отримати заборону на в’їзд.

Нелегальна робота

Вирішили нелегально працювати – отримаєте депортацію і заборону. Тут все логічно і зрозуміло. Але не завжди й офіційне працевлаштування є легальним.

нелегальна робота

Громадянам країн СНД знайома ситуація з т. зв. «сірими зарплатами», коли офіційно виплачується невелика частина заробітку, а решта видається «в конверті». Якщо роботодавець попадеться, то розплачуватися йому – працівникові навряд чи щось буде.

Щодо роботи іноземців в Польщі все не так. Роботодавець так само отримає штраф, а працівник буде депортований за нелегальне працевлаштування (і так само може бути оштрафований).

Факт «сірої зарплати» може перевести працевлаштування в категорію нелегального!

Як дізнатися, чи є обмеження на в’їзд за кордон?

Найпростішим, але не найбільш раціональним способом перевірки заборони на в’їзд є спроба в’їзду. Якщо заборона існує – іноземця не впустять в країну. Якщо ви проживаєте у межі, такий спосіб можливо розглядати, але якщо витрати на проїзд до кордону і назад високі, краще заздалегідь з’ясувати можливість заборони.

У разі сумнівів існує спосіб дізнатися про своє перебування в SIS. Для цього відправляється запит в організацію SIRENE, що представляє SIS в кожній країні.

Що стосується депортації, то тут є два варіанти:

  1. Якщо рішення прийнято під час перебування іноземця в Польщі, то йому буде вручене повідомлення про видворення із зазначенням термінів виїзду і можливості апеляції.
  2. Якщо рішення немає, але іноземець розуміє, що підпадає під одну з перерахованих вище умов, депортація може бути оформлена в момент перетину кордону.

Якщо заборона була накладена, і її термін минув, уточнити перебування в SIS краще заздалегідь, щоб не витрачати час на кордоні.

Як відбувається видворення з країни?

Як уже згадувалося, рішення про депортацію може бути прийнято під час перебування в РП. Найчастіше це пов’язано з різними перевірками, що виявили порушення. Другий варіант – виявлення порушень на кордоні й оформлення видворення за фактом виїзду. Розглянемо їх окремо.

Хто і як приймає рішення про депортацію, в які терміни?

Рішення про депортацію під час перебування в країні приймається воєводою. Підставою є наявність як мінімум однієї з причин, зазначених вище.

Іноземцю вручається відповідне повідомлення, в якому вказується і термін для виїзду з РП на батьківщину.

Зверніть увагу!
Покинути Польщу потрібно саме в країну, громадянином якої є іноземець! Не можна, отримавши депортацію в одній країні Шенгену, виїхати в іншу.

Період для виїзду може бути різним: від 7 до 30 днів.

Примусова депортація

Іноземцю надається можливість самому виїхати з РП у зазначені терміни. Однак є ситуації, при яких видворення відбудеться примусово:

  1. Порушник знаходиться в спеціальних розподільних центрах, де перебувають іноземці для депортації.
  2. Добровільний виїзд може загрожувати безпеці держави (в т. ч. громадській, національній тощо).
  3. Іноземець не виїхав із країни в зазначений у повідомленні строк і не апелював до прийнятого рішення.

Сам процес примусової депортації відбувається шляхом доставлення порушника до кордону або в аеропорт / морський порт для видворення з країни.

Хто оплачує примусове видворення?

Держава намагається не брати на себе подібні витрати. Закон дозволять звернутися для плати за депортацію до:

  • роботодавця, якщо нелегальне працевлаштування відбулося з його вини;
  • сторони, яка запросила іноземця, якщо порушення він зробив під час перебування в РП на це запрошення;
  • наукової установи, якщо іноземець, який приїхав на її запрошення для наукової діяльності, порушив правила.

Закон однозначно трактує ці умови як винятки, позначаючи, що у всіх інших випадках примусову депортацію оплачує сам порушник-іноземець.

Оформлення депортації на кордоні

З одного боку, цей процес простий: прикордонник здійснить перевірку, виявить порушення, зафіксує його, оформить депортацію і випустить іноземця з країни. А з іншого – на оформлення іноді потрібний час.

депортація на кордоні

Це необхідно враховувати, якщо вже знаєте про можливу депортацію. Наприклад, ніхто не буде затримувати громадський транспорт через порушника, і добиратися до будинку доведеться альтернативними способами.

Депортація на кордоні можлива як при виїзді з РП, так і при спробі в’їзду.

Чи ставлять якісь штампи при депортації?

Так, такий штамп ставлять. Саме він часто викликає переляк у недосвідчених мандрівників, особливо якщо не впустили в країну. Річ у тому, що на ньому вписується буквене позначення заборони. Таких підстав дев’ять, але далеко не всі говорять про факт депортації та/або можливу заборону на в’їзд.

Пояснимо. Всього існує кілька причин відмови у в’їзді:

  • «А»: немає документів-підстав для в’їзду.
  • «В»: такі документи визнані підробленими.
  • «С»: віза або дозвіл на проживання недійсні.
  • «D»: віза або ВНП підроблені.
  • «E»: мета в’їзду визнана непідтвердженою.
  • «F»: допустимий термін перебування закінчився.
  • «G»: мало грошей для заявленого строку перебування.
  • «H»: іноземець перебуває в заборонному списку SIS.
  • «I»: іноземець являє собою загрозу безпеці.

Важливо розібратися в причинах і наслідках:

  1. Частина причин можуть стати підставою для заборони: наприклад, I, D, B.
  2. Інші вже говорять про наявність заборони: наприклад, H.
  3. Треті умови можуть як привести до депортації, так і не робити цього. Яскравий приклад: пункт F – якщо термін перебування перевищено і це виявлено на виїзді, буде депортація. Якщо відсутність необхідних днів перебування виявлено при в’їзді – просто не пропустять, без будь-яких негативних наслідків.
  4. Є й досить «невинна» частина, наприклад, E і G, якщо вони проставлені при спробі в’їзду. Вони означають, що умови для в’їзду не відповідають необхідним саме в даний момент. Але якщо ситуація буде виправлена – кошти знайдені, умови перебування підтверджені, – в’їзд стане можливим.

Інші причини можуть інтерпретуватися подвійно залежно від обставин.

Терміни заборони на в’їзд в Шенгенську зону і країни ЄС

Законодавчо встановлені не конкретні терміни заборони на в’їзд, а періоди, серед яких і будуть вибирати відповідальні за це чиновники.

Період заборони

Причини

0,5 – 3 роки
  • Віза, паспорт або інший документ-підстава для перебування в РП недійсний.
  • Перевищення терміну перебування.
  • Відсутні фінансові можливості перебування.
  • Порушення режиму малого прикордонного руху.
  • Мета перебування не відповідає заявленій і не скоригована належним чином.
  • Несвоєчасний виїзд з країни після відмови від ВНП тощо.
1 – 3 рокиНезаконна робота і / або бізнес-діяльність.
3 – 5 років
  • Наявність в SIS.
  • Видворення з метою відбування покарання в іншій країні.
  • Загроза безпеці.

 

Правові наслідки депортації

Фактично заборона на в’їзд і є головним наслідком депортації, але не обов’язково випливає з неї. Головне, що заборона на в’їзд в одну з країн ЄС/Шенгену, призводить до заборони на в’їзд в кожну з них.

Що робити, якщо стоїть заборона на в’їзд до Польщі?

Процедури оскарження депортації та скасування / зниження терміну заборони на в’їзд значно відрізняються.

Перш за все, якщо депортація проставлена при виїзді, а іноземець вже перебуває в своїй країні, то оскаржити її можна, але нераціонально: часу буде витрачено багато, і краще відразу оскаржувати заборону. Апелювати саме фактом призначеної депортації розумно, якщо порушник все ще перебуває в Польщі, а термін видворення не перевищено.

Як оскаржити рішення про депортацію?

На апеляцію надається 14 днів з моменту отримання повідомлення. Необхідно виконати такі кроки:

Крок 1: заява. Документ на оскарження заповнюється в письмовій формі. Бланк потрібно взяти в уженді, де приймалося рішення про депортацію. Якщо порушник перебуває в центрі утримання нелегальних емігрантів, заява береться у керівництва.

Крок 2: подача заяви. Розглядом апеляції займається керівництво Управління по іноземцям. Але подається заява через воєводу, який прийняв рішення про видворення.

Крок 3: розгляд. До моменту винесення рішення строк видворення може бути продовжений. Рішення може або скасувати депортацію, або підтвердити її.

Якщо рішення скасовано, з іноземця знімаються всі санкції, накладені через депортацію. У разі підтвердження рішення видворення має пройти у встановлені терміни, в т. ч. примусово.

Скасування або зниження терміну заборони на в’їзд

Цей спосіб найбільш актуальний у разі перебування поза Польщею. Найпоширеніший випадок – депортація на кордоні з подальшою забороною на в’їзд.

Обов’язковою умовою подачі клопотання є виконання рішення про видворення, тобто сам факт виїзду з Польщі у встановлений рішенням час. Без цього розглядати питання не будуть.

Послідовність кроків:

Кроки

Вартість

Пошук представника в РП, який отримає рішення. Для цього повинна бути складена довіреність. Представляти інтереси може будь-яка людина, що законно перебуває в Польщі, в т. ч. юрист. У другому випадку вартість кроку буде збільшена на гонорар адвокату.17 злотих за довіреність.
Оплата держмита за факт розгляду питання.10 злотих.
Складання клопотання. Краще довірити цей етап або весь процес професіоналу. Головні параметри документа: точні контактні дані, факт каяття, зосередження економічних / особистих інтересів в РП, бажання пов’язати своє майбутнє з цією країною.
Подача заяви. Розглянемо окремо нижче.
Отримання рішення. Документи прийдуть на зазначені контактні дані.

 

Подача заяви

Відразу підкреслимо, що виконувати цей процес без звернення до адвоката проблематично. Ми рекомендуємо використання юриста в якості представника на всіх етапах.

Якщо все ж прийнято рішення про подачу клопотання самостійно, то надати заяву можна на ім’я керівника прикордонної служби. Саме фактична передача документа і представляє найбільшу складність: необхідно прибути на кордон, заявити прикордонникам вашої держави про намір подати клопотання, оформити прохід кордону, але, не входячи на польську територію, віддати документи прикордоннику.

Коли заборона не буде скасована?

Існує ряд умов, коли заборона на в’їзд не може бути скасована. Відповідно, подавати клопотання в цих випадках немає сенсу:

  • Загроза всім видам безпеки.
  • Не оплачені витрати на депортацію порушника.
  • Якщо найближчі два роки вже відбувалося скасування заборони на в’їзд.
  • Половина встановленого терміну заборони ще не пройшла.

Звичайно, до депортації та заборони на в’їзд краще не доводити. Але якщо це трапилося, впадати у відчай не варто. Як ви побачили, способи виправлення ситуації існують.