Робота і вакансії в Аргентині

Населення і культурні особливості сучасної Аргентини були сформовані значною мірою завдяки притоку іммігрантів з Іспанії та Італії в кінці 19-го – на початку 20-го століття. Сто років тому ця країна вважалася однією з найбагатших і перспективних у світі. Однак, наступні економічні кризи, найскладніша з яких припала на 2001 рік, помітно знизили потенціал розвитку Аргентини, а відповідно – і рівень життя аргентинців.

АргентинаНині уряд вживає заходи, що спрямовані на погашення зовнішньої заборгованості, лібералізацію економіки і поліпшення інвестиційного клімату. Ситуація поступово покращується. Країна має значні природні ресурси (цинк, мідь, дорогоцінні метали, вугілля, нафта), досить розвинена сфера сільського господарства, аерокосмічна, текстильна і автомобільна промисловість.

Незважаючи на всі труднощі, багато іноземців розглядають Аргентину в якості комфортного місця для імміграції, включаючи можливість довгострокового працевлаштування, а згодом і отримання аргентинського громадянства. Разом з тим кількість вакантних робочих місць для зарубіжних здобувачів обмежена. Так, робота в Аргентині у 2017 році доступна, в першу чергу, для висококваліфікованих українських фахівців, які володіють технічними професіями.

Далі розглянемо специфіку трудової міграції, варіанти пошуку роботи, а також доступні вакансії й рівень зарплат в Аргентині в 2017 році.

ЗМІСТ

  1. Трудова міграція в Аргентину
  2. Як виїхати на роботу в Аргентину
  3. Документи на робочу візу в Аргентину
  4. Вакансії й зарплата в Аргентині в 2017 році

Трудова міграція в Аргентину

Аргентина – це друга по величині країна в Південній Америці, з різноманітним кліматом, особливими традиціями і вишуканою кухнею, особливо це відноситься до вина й м’ясних страв. За офіційними даними, в країні перебуває до 1 млн нелегальних трудових мігрантів. Процес законного працевлаштування в Аргентині досить складний і вимагає розуміння ключових особливостей працевлаштування в цій країні.

Конкуренція. Населення Аргентини в 2017 році становить близько 43,9 млн осіб, при цьому робоча сила нараховує близько 17,5 млн. Все це потенційні конкуренти трудових мігрантів, в тому числі з України. Навіть незважаючи на те, що багато аргентинців виїжджають на роботу в США або Канаду, прогалини на місцевому ринку праці компенсуються парагвайцями, болівійцями і перуанцями, які в основному зайняті в сфері сільського господарства та інших секторах, що не потребують кваліфікації. Це ще раз доводить, що здобувачам із країн СНД необхідність мати високу кваліфікацію і досвід для успішного пошуку роботи в Аргентині.

Мова і кваліфікація. Офіційна мова в Аргентині – іспанська. Поширені також італійська, німецька, французька та деякі корінні мови. У діловій сфері (зокрема, серед співробітників міжнародних компаній) досить часто спілкуються англійською. У рази більше шансів знайти роботу в Аргентині в іноземців, які володіють іспанською мовою на хорошому рівні. Можливо, варто пройти спеціальні інтенсивні курси в аргентинських мовних школах. Більшість іноземних дипломів вимагають підтвердження і здачі додаткових іспитів.

Як виїхати на роботу в Аргентину

Працевлаштування в Аргентині передбачає попередній пошук вакансії й укладення трудового контракту. Власне в цьому і полягає основна складність, оскільки аргентинські компанії вважають за краще брати на роботу місцевих жителів і не зв’язуватися з іноземцями. Далі оформлюється робоча віза і дозвіл на роботу в країні. Зазвичай ця процедура здійснюється через дипломатичне відомство Аргентини за допомогою майбутнього роботодавця.

Розглядає заяви і видає іноземним претендентам дозвіл на роботу Департамент імміграції Аргентини – Dirección Nacional de Migraciones. Кінцева мета трудового мігранта полягає в отриманні національного посвідчення особи – Documento Nacional de Identidad, яке видається після дворічного проживання в країні за тимчасовою візою й дає право на вільне працевлаштування.

Залежно від тривалості роботи та умов трудового контракту в Аргентині діє ряд робочих віз.

Найчастіше видають такі візи:
  • Visa técnica de trabajo – короткострокова віза на термін до 15 днів.
  • Residencia temporaria – тимчасова віза на термін від 6 до 12 місяців.
  • Científico y Personal Especializado – віза для іноземних фахівців з особливими навичками. Зазвичай видається на 1 рік з правом продовження.

Детальніше про робочі візи в Аргентину читайте на офіційному сайті Департаменту імміграції країни

Документи на робочу візу в Аргентину

  1. Заповнена анкета на візу
  2. Дійсний закордонний паспорт
  3. Три кольорові фотографії (4х4 см)
  4. Довідка з медичної установи про стан здоров’я
  5. Свідоцтво про народження
  6. Довідка про відсутність судимості
  7. Підписаний оригінал трудового контракту або нотаріально завірений сертифікат переведення всередині компанії
  8. Копії дипломів і сертифікатів, що підтверджують кваліфікацію

В кожному окремому випадку можуть знадобитися додаткові відомості, більш детальну інформацію нададуть співробітники Консульства Аргентини.

Як знайти роботу в Аргентині. Пошук вакансії

До складу Аргентини входять 23 провінції і один федеративний столичний округ – Буенос-Айрес, де проживають близько 2,9 млн осіб і зосереджена найбільша кількість вакансій для іноземців. Буенос-Айрес (як одне з найбільших міст на континенті) вважається діловим і економічним центром країни. Зверніть увагу на такі міста, як Кордова, Росаріо і Мендоса. Непогано було б відвідати Аргентину в якості туриста, тим паче що, наприклад, громадянам України для перебування у цій країні на період до 90 днів віза не потрібна.

Оптимальний варіант пошуку роботу в Аргентині для українців – це працевлаштування в міжнародній компанії. В цьому випадку можна розраховувати на гідну заробітну плату і менш болісний мовний бар’єр. Англійської мови може бути цілком достатньо. В інших ситуаціях практично у 100% знадобиться знання іспанської мови на хорошому рівні.

Велике значення мають особисті зв’язки і знайомства. Левова частка вакансій на аргентинському ринку праці відсутня у відкритому доступі. Шукайте однодумців і бувалих трудових мігрантів на форумах або в соціальних мережах. Вивчіть ресурси з вакансіями в Аргентині в інтернеті.