Робота і вакансії в Чорногорії

Чорногорія – це невелика європейська держава, розташована на Балканському півострові, що омивається Адріатичним морем. Попри давню історію офіційне відновлення незалежності країни відбулося тільки в 2006 році. У 2017 році населення Чорногорії складало близько 647 тисяч осіб, з яких трохи менше половини – це етнічні чорногорці та близько третини – серби.

chornogoriya-rabotaПримітно, що щорічна кількість туристів, які відвідують чорногорські курорти в кілька разів перевищує чисельність самого населення. Відповідно ця сфера є основним джерелом зайнятості та формує левову частку державного бюджету. Тому робота в Чорногорії для українців у 2018 році в основному пов’язана з туризмом і супутніми послугами.

Є вакансії для іноземців і в інших напрямках, наприклад, будівництві, проте, слід враховувати, що рівень безробіття в Чорногорії близько 19,5%. З іншого боку, в останні роки країна активно займається розвитком економіки, зокрема, залучає іноземні інвестиції, модернізує інфраструктуру, проводить податкові реформи. Все це сприяє виникненню нових вакансій і підвищує попит на робочу силу з-за кордону.

Для успішного працевлаштування в Чорногорії, крім кваліфікації, бажано володіти одним з місцевих мов – чорногорським (офіційний) або сербським, якою розмовляє більшість жителів. Англійська потрібно практично в обов’язковому порядку. Великим плюсом є добре поставлений російський, адже туристів і бізнесменів з Росії в країні більш ніж достатньо.

Чорногорія використовує євро як грошову одиницю, хоча і не входить до складу Європейського союзу, поки це питання тільки активно обговорюється. Деякі структурні проблеми, наприклад, корупція ще вирішені в повному обсязі. Про те як знайти роботу в Чорногорії в 2018 році, про доступні вакансії та зарплатах, а також самої процедури переїзду поговоримо далі в статті.

ЗМІСТ

  1. Як виїхати на роботу в Чорногорію
  2. Види дозволів на роботу в Чорногорії
  3. Квоти на приймання іноземців в Чорногорії
  4. Як знайти роботу в Чорногорії. Пошук вакансії без посередників.
  5. Вакансії та заробітна плата в Чорногорії в 2018 році

Як виїхати на роботу в Чорногорію

У зв’язку з тим, що Чорногорія не є членом ЄС при пошуку робочого місця трудові мігранти з країн СНД, наприклад, українці, знаходяться практично в рівних умовах з європейцями. Основну конкуренцію іноземним працівникам з третіх країн складають переважно місцеві жителі. Для офіційного працевлаштування в Чорногорії закордонний фахівець повинен мати такі документи:

  1. Дозвіл на роботу і на цій підставі тимчасову посвідку на проживання.
  2. Трудовий договір.
  3. Місце для проживання (договір оренди або нерухомість у власності).

Головне завдання претендента полягає в пошуку чорногорської компанії, яка погодиться прийняти на роботу іноземця і буде готова до можливих різних затримок і бюрократичних ризиків. Рішення про видачу дозволу на роботу іноземцю приймає місцеве бюро з працевлаштування. Для цього роботодавець направляє до відомства відповідну заяву із зазначенням переконливих причин для наймання закордонного фахівця.

Крім того, потрібно надати підтвердження кваліфікації, що свідчить про здатність виконання професійних обов’язків і довідку про стан здоров’я майбутнього співробітника. Термін розгляду заявки не більше 30 днів. Як правило, документ видається на період від 3 до 12 місяців з правом наступного продовження. Нескладно здогадатися, що досвід, освіту, навички та володіння іноземними мовами будуть вирішальними факторами для успішного працевлаштування в Чорногорії.

Види дозволів на роботу в Чорногорії

  • Персональний дозвіл на роботу. Видається іноземцям, які мають статус постійно жителя. Документ дозволяє здійснювати трудову діяльність в Чорногорії без будь-яких обмежень нарівні з місцевими жителями. Має безстроковий характер, в особливих випадках може бути видано на один рік.
  • Дозвіл на працевлаштування. Звичайне право на роботу в Чорногорії, на підставі якого укладається трудовий контракт. Стандартний документ видається на один рік, з правом продовження ще на два роки.
  • Дозвіл на роботу. Як правило, застосовується для тимчасового або сезонного працевлаштування на короткостроковий період, зазвичай до 6 місяців. Терміни прописуються в трудовому договорі.

дозвіл на роботу

Окремим категоріям іноземних працівників дозвіл на роботу в Чорногорії не потрібно, звичайно мається на увазі тимчасова робота. Це можуть бути, наприклад, спортсмени, вчені, представники творчих професій, журналісти, дипломати.

Важливо.
Отримувач дозволу на роботу в Чорногорії не має права змінювати роботодавця і робоче місце, що виходить за рамки чинного трудового контракту.

Квоти на приймання іноземців в Чорногорії

Для підтримки максимальної зайнятості місцевого населення і в залежності від ситуації на ринку праці, уряд Чорногорії щорічно до 31 жовтня публікує фіксовану кількість дозволів на роботу, які можуть бути видані іноземцям. Профільні відомства проводять глибокий аналіз за сферами діяльності, професій, територіальним потребам у фахівцях і на цій підставі формуються спеціальні квоти.

На деякі категорії іноземців квоти не поширюються, наприклад:

  • власники персонального дозволу на роботу;
  • члени сім’ї громадян Чорногорії, іноземців з постійним проживанням та біженців (подружжя і діти до 21 років);
  • професійні спортсмени та працівники у сфері спорту, з діючим контрактом;
  • іноземні фахівці, що працюють в Чорногорії на підставі міжнародних договорів;
  • викладачі чорногорських закладів освіти, що надають навчання мовою етнічних меншин;
  • представники іноземних компаній.

Як знайти роботу в Чорногорії. Пошук вакансії без посередників.

Для пошуку гідної роботи в Чорногорії в 2018 році іноземцям, в тому числі українців, вкрай важливо мати достатні мовні навички. В першу чергу, це чорногорський, сербський і англійська. У тій же мірі бажано володіти певним досвідом і кваліфікацією у своїй сфері діяльності.

пошук гідної роботи в Чорногорії Якщо мова про працевлаштування в сфері туризму, то тут однозначно варто відправитися в Чорногорію заздалегідь і вже на місці ознайомитися з доступними вакансіями, після чого спробувати вийти на роботодавця безпосередньо. Багато закладів, наприклад, кафе, бари, салони, магазини, розміщують оголошення безпосередньо на вулицях в публічних місцях. До того ж є шанс познайомитися з російськомовними жителями або іммігрантами, які можуть надати практичну допомогу в працевлаштуванні.

Вакансії та заробітна плата в Чорногорії

В цілому наймані працівники в Чорногорії мають досить низький рівень оплати праці в порівнянні з розвиненими європейськими країнами. З іншого боку, вартість проживання і повсякденні витрати в цій країні досить комфортні. Середня заробітна плата в Чорногорії в 2017 році становила 750 євро на місяць. Після сплати податків залишається близько 500 євро. Мінімальна заробітна плата – 288 євро.

Десь на 300-500 євро в місяць можуть розраховувати й іноземці. Якщо взяти популярні вакансії в Чорногорії для українців у 2017 році, то однозначно виділяють дві галузі – туризм і будівництво. У першому випадку, це робота на численних курортах, наприклад, потрібні офіціанти, бармени, кухарі, прибиральники, покоївки та інший персонал, що обслуговує.

У будівництві можуть знайти роботу фахівці найрізноманітніших професій, від кваліфікованого керівника проекту, до звичайного різноробочого. Цей напрямок досить популярний, адже кількість інвестицій і зведення нових об’єктів постійно збільшується. На інші види вакансій в Чорногорії іноземцям претендувати досить складно. Можна спробувати щастя в сфері нерухомості, маркетингу та області інформаційних технологій.