Нова схема обману, як польські роботодавці заробляють на українцях

Великий потік українців спровокував нову схему обману з боку польських роботодавців і менеджерів по працевлаштуванню. Деякі роботодавці та посередники спланували нову модель бізнесу – заробіток на останній заробітної плати працівника.

обман польских работодателей

За словами Петра Сабата – юриста, який забезпечує допомогу мігрантам з України, за останній час до нього звернулося багато іноземців з проблемою того, що роботодавець відмовляється виплатити останню заробітну плату.

Існує два варіанти обману як з боку роботодавця, так і з боку фірми посередника. З боку роботодавця – нечесні роботодавці намагаються, як можна довше не оформляти працівника офіційно, тим самим провокуючи його в пошуках нової роботи. Коли працівник знаходить нову роботу і заявляє про відхід, то роботодавці не виплачують їм останньої зарплати.

Другі «граблі» українським працівникам готують агентства праці і фірми-посередники. Вони домовляються про те, щоб працевлаштувати працівника з-за кордону з роботодавцем, отримуючи за кожного облаштованого гроші. Але, крім того, резюмує Петро Сабат, посередник ніби безкоштовно супроводжує приїжджого працівника в його трудові будні, тим самим примудряється заробляти на безкоштовне житло та проїзд на роботу. Так, наприклад, коли фірма-роботодавець платить гроші за проживання для своїх працівників – 250 злотих за кімнату, деякі агентства збирають плату за кожної людини, яка проживає у приміщенні. Згодом працівники розуміють, що їх обманюють і шукають нову роботу, але на жаль після того, як вони заявляють, що йдуть з роботи більшість не отримують останню заробітну плату.

Петро Сабат радить у тому разі,коли роботодавець відмовляється оформити офіційно або затягує з процесом оформлення звертатися на лінії підтримки іноземців у Польщі.

Джерело: www.eurabota.ua

11.10.2018