Яка пенсія в Греції?

Греція зазнає труднощів з усуненням наслідків економічної кризи. Негативні моменти вплинули на розмір виплат літнім людям. Пенсій в Греції скоротилися. Відповідно до вимог МВФ виплати проводяться в фіксованому обсязі.

Зі статті дізнаєтеся, як нараховується пенсія в Греції, в якому віці виходять на пенсію, які умови отримання пенсії.

пенсія в Греції

Особливості пенсійної системи

В Греції пенсії та виплати виділяються з Соціальних фондів трьох типів:

  1. Для забезпечення держслужбовців.
  2. Інших працівників грецьких громадян.
  3. Для виплат трудовим мігрантам.

Крім державних працює ряд професійних і приватних накопичувальних страхових фондів, в які можна вносити відрахування за бажанням це дозволяє отримувати доплати до державної пенсії після досягнення пенсійного віку.

Із цих же фондів проводитися:

  • виплата допомоги по безробіттю;
  • покриття безкоштовного медичного обслуговування пенсіонерів та купівля ліків.

Розмір виплат залежить від ряду факторів:

  1. Законодавчо прийнятого прожиткового мінімуму.
  2. Розміру внесків до державного та накопичувального пенсійного фонду.

Наймані працівники сплачують 6,7% з зарплати брутто в Греції, 13,4% додаткового за кожного співробітника вносить роботодавець.

Представники бізнесу і самозайняті вносять за себе податок в повному обсязі 20,1%.

  1. Трудового і (страхового пенсійного) стажу.
  2. Соціального статусу.
  3. Сфери діяльності (порядок виходу на пенсію держслужбовців відрізняються від вимог, що пред’являються до інших категорій працівників).

Соціальні фонди в Греції мають повноваження банків, керівництво яких має право інвестувати накопичені кошти у власні проекти. Подібна ситуація у багатьох греків викликає побоювання. Ризик втратити все занадто великий. Влада заспокоює вкладників державним гарантуванням пенсійних виплат, але чи достатньо захищена накопичення не зовсім ясно.

Яка пенсія в Греції?

Розмір пенсії в Греції в порівнянні з докризовим періодом (до 2009 року) скоротився в два рази. Незважаючи на скорочення суми пенсійних виплат в Греції в 2018 році практично такі ж, як в економічно благополучній Німеччині.

Мінімальна пенсія в Греції дорівнює прийнятому в країні прожитковому мінімуму 387 € в місяць. Ті, хто отримує маленьку пенсію, до 2020 року (після цього терміну планують реструктуризацію пенсійної системи) можуть претендувати на доплату 200 € в місяць.

размір пенсії в Греції

Розмір середньої пенсії в Греції залежить від сфери зайнятості:

  • держслужбовці отримують 770 – 820 €;
  • наймані працівники і підприємці 590 – 650 € (близько 60% населення) отримує пенсію нижче 700 €.

До 2021 року планується збільшення рівня пенсійних виплат на 20%.

Умови виходу на пенсію

Сьогодні вік виходу на пенсію в Греції  становить 65 років. До 2021 року планується збільшення пенсійного віку до 67 років. При достроковому виході на пенсію втрачається 11% за кожний відсутній до законодавчо встановленого терміну рік. Для отримання мінімальної державної пенсії по старості в Греції (384 €) необхідно мати 15 років страхового стажу.

Як оформити отримання пенсії?

Після досягнення пенсійного віку необхідно подати в Соціальний фонд (вибір залежить від сфери діяльності) заявку на нарахування пенсійних виплат.

Разом із заявкою подають:

  1. Копію посвідчення особи:
  • для греків паспорт;
  • для іноземців закордонний паспорт з візою, карту підтверджує статус (ВНЖ, або ПМЖ).
  1. Довідку про страховий стаж.

Розгляд заявок займає 30 днів. Пенсіонер отримає повідомлення про розмір пенсійних виплат на вказану ним адресу.

Розрахунок розмірів виплат розраховують відповідно до розміру внесків в Соціальні фонди. Отримані суми переводять за спеціальною системою в страхові бали  так звані “енсіми” (15 євро = 1 енсім). Для отримання мінімальної пенсії необхідно накопичити 4500 балів.

Спеціальні пенсії

Крім пенсій по старості в Греції виплачують допомогу:

  1. По безробіттю 360 € + 36 € на кожного члена сім’ї.
  2. Тим хто зареєстрований на біржі праці але так і не знайшов роботу в Греції.
  3. Випускникам ВНЗ, які не змогли протягом трьох місяців знайти роботу.
  4. Матерям по догляду за дитиною.
  5. Інвалідам і тимчасово втратив працездатність.

Розмір виплат залежить від безлічі показників і розраховується індивідуально для кожного випадку.

Соціальні пільги для пенсіонерів

Економічне становище Греції ускладнює надання пільг для . Уряд змушений приймати непопулярні рішення. Наприклад, пенсіонерів позбавили можливості безлімітного зняття готівки в банкоматах. Тепер на них поширюється загальне обмеження не дозволяє знімати з рахунку понад 60 € в день.

Увага

Виняток зроблено лише для власників банківських карт іноземних банків.

льготи на проїзд

У великих містах пасажирам старше 65 років надають знижку на проїзд громадським транспортом, відвідування музеїв і історичних пам’яток.

Пенсія в Греції для іноземців

Іноземці можуть отримувати виплати з державного страхового фонду за умови:

  • досягнення віку 67 років (якщо людина була застрахована в пенсійному фонді в Греції, або набрала мінімальну кількість пенсійних балів);
  • постійного проживання в Греції протягом 15 років.

Розмір виплат залежить від кількості прожитих років в Греції.

Як живуть пенсіонери в Греції?

Економічна ситуація в Греції далека від ідеалу, але розмір мінімальних пенсійних виплат в країні можна порівняти з сумами які отримують люди похилого віку в благополучних країнах Європи таких як ФРН та Італія.

Великі витрати пенсіонери не можуть собі дозволити, але жити на пенсії в сонячній Греції не так погано. Відпочинок на морському пляжі, посиденьки в кафе і тавернах доступні всім.

Виплати старикам підмога для молодих членів сім’ї. За статистикою 52% домогосподарок живе за рахунок виплат літнім членам сім’ї.

Підводимо підсумки

На даний момент імміграція в Грецію не кращий варіант легалізації в Єврозоні. Протягом десяти років уряду країни не вдається усунути наслідки економічної кризи. Перспективи для молоді та людей похилого віку не веселі.

Відповідно до вимог Європейського Союзу пенсії не будуть індексуватися в найближчі три роки, пенсіонерам доведеться піклуватися про своє благополуччя самостійно.