Молдова ще не розплатилася з “Газпромом” за постачання газу

“Молдова ще не оплатила постачання газу від “Газпрому”. Про це повідомила російська держкорпорація”, – інформують “Новини”.

«Поточний платіж за газ із Молдови не отримано. 48 годин після повідомлення про припинення поставок через несплату спливає сьогодні», – сказав офіційний представник «Газпрому» Сергій Купріянов.

Пізніше з’ясувалося, що прем’єр-міністр Молдови Наталія Гаврилиця направила до парламенту прохання терміново розглянути поправки до закону про держбюджет на 2021 рік про виділення коштів на погашення боргу перед російською компанією.

Її запит буде розглянуто сьогодні о 15:00 за болгарським часом. Якщо Постійне бюро схвалить запит, він буде на порядку денному парламентської сесії, який заплановано на завтра (25 листопада).

З 22 жовтня по 20 листопада влада країни ввела надзвичайний стан у сфері енергетики, оскільки договір про постачання газу добігав кінця. За його продовження виникли труднощі через борги Кишинева перед «Газпромом». Проте 29 жовтня було підписано новий п’ятирічний контракт із урахуванням аудиту заборгованості Молдовагаз у 2022 році. Очікується, що борг буде погашено протягом п’яти років із нарахуванням відсотків.

У понеділок “Газпром” оголосив, що призупинить постачання до Молдови протягом 48 годин, якщо не отримає платіж, який належить 22 листопада. Глава Молдовагазу Вадим Чебан сказав, що звернувся до уряду з проханням про позику на пальне у розмірі 74 мільйони доларів. Віце-прем’єр Андрій Спіну зазначив, що уряд виділить необхідні кошти, але Кишиневу для цього потрібно більше часу – рішення має бути схвалено парламентом, розгляд цього питання намічено на 25 листопада.

При цьому напередодні Спіну він висловив сподівання, що сьогодні зможе обговорити ситуацію з головою Газпрому Олексієм Міллером.

Як раніше зазначав Купріянов, контракт на поставку було укладено практично на умовах Кишинева, але з суттєвим та важливим моментом – стовідсотковою оплатою поточних платежів у строк.