Росія розпочала навчання на кордоні з Україною та в окупованому Криму

“Російська армія розпочала навчання біля кордонів України, у тому числі на території анексованого Криму”, – повідомляє Deutsche Welle. В офіційній інформації російських військових маневрів оголошено «традиційними зимовими навчаннями». У них беруть участь понад 10 тисяч військовослужбовців із мотострілецьких та танкових частин.

Тим часом президент Росії Володимир Путін назвав безвідповідальними звинувачення у запланованій новій військовій агресії Росії проти України. За його словами, Росія «вживає адекватних військово-технічних дій. Росія нікому не загрожує». Але «загрози приходять» до кордонів Росії.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг сьогодні відкинув звинувачення в тому, що західний військовий альянс спровокував Москву своїми військовими навчаннями в Чорному морі, і, у свою чергу, звинуватив Росію у використанні військових навчань як прикриття для нападу на сусідні країни.

За словами Столтенберга, на відміну від Росії, НАТО завжди дотримувалася міжнародних правил запрошення іноземних спостерігачів на свої навчання.

“Проблема з Росією в тому, що вони непрозорі, у них дуже агресивна риторика та історія, що показує, що вони раніше використовували військові навчання як прикриття для агресивних дій проти сусідів”, – сказав генеральний секретар Альянсу.

Раніше Путін повторив, що Росія вважає за неприпустиме нове розширення НАТО на схід.

Столтенберг, зі свого боку, підтвердив позицію НАТО, згідно з якою рішення про вступ до організації є суверенним правом кожної країни і Москва не має права вето. Він зазначив, що союзники поважають рішення України, яка сподівається вступити до Альянсу. Нагадаємо, Україна неодноразово заявляла, що розраховує на членство в НАТО як гарантію своєї безпеки від агресії Москви.

Нагадаємо, що під час конфліктів на кордонах Росії у 21 столітті – у Грузії у 2008 році та на Україні у 2014 році Росія окупувала території сусідніх країн: Абхазію та Північну Осетію Грузії, а також український Крим. Повідомлень про конфлікт, під час якого була б агресія проти території Росії, не надходило.