Імміграція в Литву для українців

Литва – найбільша країна Балтійського регіону з давніми культурними та економічними зв’язками з Україною. Останні десятиліття було не простими для держави, проте литовці зуміли подолати економічні, політичні та соціальні проблеми і перейти до успіху.

Друга половина цього десятиліття відзначилася економічним зростанням, розвитком бізнесу та поліпшенням умов для роботи іноземців, необхідних для місцевої економіки. Сьогодні імміграція в Литву – один з кращих варіантів для українців, охочих побудувати життя і кар’єру в ЄС.

Перспектива переїзду – приваблива. Литва – спокійна країна, яка має багату культуру та надає можливості для розвитку та устрою життя.

Литва фото

У цій статті ми розкриємо поняття імміграція в Литву з України, розповімо про її основних способи, особливості місцевої правової системи та перспективи для українців, які вирішили переїхати туди на постійній або тимчасовій основі.

Імміграція в Литву: навіщо і кому потрібна

Під поняттям «імміграція в Литву» мається на увазі переїзд в країну з метою постійного проживання на підставі працевлаштування, проходження освіти або ведення бізнесу. Також ця тема буде цікава особам з литовським корінням, їх родичами, подружжю та іншим членам сім’ї. Проблема стосується тих громадян, хто вже отримав роботу в Литві і оцінив її переваги та можливості. Так, українці в цій країні отримують від 1000 доларів в місяць і користуються тими ж правами, що і громадяни країни (виключаючи політичні).

Тема переїзду в Литву частіше цікавить молодих і працездатних українців, віком від 18 до 45 років. Однак, переїзд можливий і для зрілих людей, які можуть переїхати, як поодинці, так і сім’ями.

Переваги еміграції в Литву:

  • спрощена процедура оформлення ВНЖ і ПМЖ;
  • дозвіл мати подвійне громадянство;
  • культурна близькість;
  • відсутність мовних проблем;
  • отримання статусу резидента ЄС;
  • свобода пересування та ведення бізнесу на території Євросоюзу;

Етапи імміграції в Литву

Кожен іноземець, який бажає емігрувати пройде через серію законних процедур. Спочатку українець повинен отримати законне обгрунтування перебування – литовську візу. Після необхідно отримати ВНЖ в Литві, який видається на підставі оформлення робочого контракту, навчання, ведення бізнесу або возз’єднання сім’ї.

Вид на проживання надається на рік, після чого його доведеться підтверджувати в міграційних службах країни. Для продовження ВНЖ потрібно бути законослухняним громадянином, що володіє постійним доходом, сплачують податки, які мають медичну страховку. Імміграція в Литву через покупку нерухомості також можлива. Цей варіант вкрай вигідний, оскільки ціни на житло в країні, нижче, ніж в Україні, проте варіантів заробити на ній – більше.

ПМЖ в Литві видається через п’ять років перебування в країні на регулярних умовах. Паспорт Литви надається не раніше, ніж після п’яти років перебування в якості особи з ПМП.

Паспорт Литвы фото

Однак, для цього потрібно пройти через всі етапи натуралізації – вивчити мову, ознайомитися з історією і правовою системою країни та отримати дозвіл на підданство від президента країни. Надання громадянства Литви – останній етап еміграції, який рівняє іноземця в правах з уродженцями держави. Також одержувач підданства отримує всі права і можливості постійного резидента ЄС.

Способи імміграції в Литву

Еміграція в Литву з України можлива багатьма способами. Найчастіше, українці починають з отримання робочої візи до Литви або емігрують в якості члена сім’ї власника паспорта. Однак, місцеве законодавство передбачає безліч можливостей легалізації:

– працевлаштування у литовського роботодавця (приватній чи державній компанії або фірмі). В цьому разі підставою для еміграції є укладений трудовий договір.

– імміграція в Литву після вступу в офіційний шлюб з її громадянином;

– возз’єднання сім’ї. Володар паспорта або постійний резидент може оформити ВНП на свого найближчого родича. При цьому, приймаюча сторона бере на себе всі витрати на переїзд і виступає гарантом претендента перед державою;

– проходження навчання в місцевих університетах або участь в освітніх курсах. Від претендента вимагається договір про навчання від ректорату або організатора навчальної програми;

– офіційне опікунство. Легальна еміграція дозволена іноземцям призначеним опікунам неповнолітніх або недієздатних громадян Литви;

– проходження медичного лікування. ВНП надається іноземцям, які прибули на постійне обстеження та лікування в місцевих лікувальних центрах;

– наукова діяльність або вчені вишукування. Еміграція доступна тим, хто працює в місцевих університетах або лабораторіях;

– організація власного бізнесу в Литві.

Як до українців ставляться в Литві

Україна і Литва – давні політичні та економічні партнери. Багато литовці мають родичів в нашій країні і не з чуток знають про проблеми, з якими стикаються наші співгромадяни.

Литовцы фото

Згідно з останніми соціологічними опитуваннями, абсолютна більшість литовців вкрай позитивно ставляться до українців. Останнім підтвердженням цього є безліч програм медичної реабілітації, організованої в країні на допомогу важкохворим українцям.

Перед тим, як переїхати у Литву , важливо знати, що тут поширений російську та українську мови, з-за чого життя у Литві для українців буде більш простий, ніж в інших країнах Східної Європи.

Підіб’ємо підсумок

Процес легалізації та еміграції до Литви – один з найбільш простих у Європейському Союзі. По суті, переїхати сюди може будь-який законослухняний громадянин, бажаючий працювати, вчитися жити у країні.

Сьогодні робота в Литві доступніше, ніж у минулому. На місцевому ринку праці розміщені сотні свіжих вакансій на роботу в десятках сферах зайнятості. Процес інтеграції та натуралізації буде спрощеним, із-за української діаспори в Литві і доброзичливого ставлення місцевих жителів і уряду до наших співгромадян.