Як відкрити бізнес в Литві

Підприємці країн СНД, у тому числі України, прагнуть розширити сферу своєї діяльності і вийти на нові ринки або оптимізувати податки, відкриваючи бізнес у країнах Європейського Союзу. Доцільно відкрити бізнес в Литві. За останні п’ять років Литва змістилася з 26 на 16 місце у всесвітньому рейтингу за легкістю започаткування та ведення бізнесу.

Литва фото

Це відносно невелика країна в північній частині Європи і найбільша з трьох країн Балтії. Серед двох інших держав – Латвії та Естонії, економіка Литви вважається найбільш розвинутою і диверсифікованою, а також подає великі надії в Європейському Союзі.

Є багато причин для вибору Литви як привабливої країни для реєстрації бізнесу, серед яких:

  • конкурентна система оподаткування;
  • порівняно низькі експлуатаційні витрати;
  • відмінна інфраструктура;
  • швидко розвивається країна;
  • можливість жити в Литві і отримати громадянство.

Успішний бізнес вимагає хороших знань про бізнес сфері та культурі країни. З даної статті ви дізнаєтеся «основні правила ведення бізнесу в Литві:

  1. Загальний стан бізнес сфери в Литві
  2. Хто і за яких умов може відкрити свій бізнес в Литві
  3. Форми організації бізнесу в Литві
  4. Як відкрити бізнес в Литві
  5. Який бізнес відкрити у Литві іноземцю (ідеї для бізнесу)
  6. Податки і звітність для підприємця в Литві
  7. Як отримати візу до Литви
  8. Плюси і мінуси відкриття бізнесу в Литві
  9. Корисна інформація про литовцах для ведення бізнесу

Загальний стан бізнес сфери в Литві

Сучасний розвинений бізнес-сектор Литви повністю сумісний з ЄС. Завдяки податковим угодам з 50 основними ринками, включаючи Китай, Росію і США, литовська бізнес-середовище по-справжньому глобальна. В економічно розвинених регіонах країни діють вільні економічні зони (ВЕЗ), де є перспективи для розвитку бізнесу, а уряд постійно надає пільги для підприємців. Литва – це відмінний старт для молодих компаній, а також може стати новою точкою у розвитку високопоставлених компаній.

На сьогоднішній день найбільшою литовською компанією і експортером є Mazeikiu Nafta (MN), яка володіє і експлуатує нафтопровід і нафтопереробний завод Литви, а також термінал експорту нафти Бутінге, розташований на узбережжі.

Mazeikiu Nafta фото

До інших секторів з великими гравцями відносяться електрична мережа (деякі з яких були приватизовані), телекомунікації (в основному Lietuvos Telekomas), харчова промисловість (зокрема, молочні продукти і пиво) і банківські послуги (домінують Vilniaus Bankas і Hansabankas, банки).

Однак економічне зростання Литви носить різноманітний характер і не залежить від діяльності невеликого числа підприємств. Сектор малого і середнього бізнесу в Литві є великим та динамічним.

Хто і за яких умов може відкрити свій бізнес в Литві

Уряд Литви розуміє переваги іноземних інвестицій і готове надати необхідну підтримку. При цьому забезпечивши себе від фіктивних компаній, до законодавства країни було внесено ряд поправок, що стосуються відкриття бізнесу іноземними громадянами. Згідно із законом “про трьох литовцах”, якщо компанію на території Литви відкриває іноземець, він повинен найняти на роботу не менше трьох литовців або постійних жителів Литви. Купити компанію в Литві або відкрити власну іноземні громадяни можуть на рівних умовах з литовцями.

Форми організації бізнесу в Литві

В Литві існує кілька способів ведення бізнесу. Часто іноземці, які планують вести бізнес в Литві, вибирають одну з наступних форм:

  1. Закрите акціонерне товариство з обмеженою відповідальністю (UAB) – найпопулярніший вид діяльності в Литві. Передбачає 1-249 акціонерів (фізичних осіб і/або компаній). Процес реєстрації компанії не займає багато часу і не вимагає значного статутного капіталу. Щоб відкрити компанію з обмеженою відповідальністю, досить мати одна фізична або юридична особа, але в будь-якому випадку не більше 250 акціонерів. Статутний капітал приватного акціонерного товариства становить 2 500 євро. Якщо ви хочете купити вже створену компанію (наприклад, запустити бізнес для продажу), найбільш поширеною формою є саме ЗАТ.
  2. Відкрите акціонерне товариство (АТ) – власник несе обмежену відповідальність в межах придбаних акцій. Акції можуть відкрито поширюватися і виставлятися на публічний продаж. Мінімальний розмір статутного капіталу – 45 00 євро. У назві компанії має бути присутнім слово або абревіатура, що визначають її правову форму.
  3. Індивідуальне підприємство – хороша альтернатива для ведення малого бізнесу, але необмежена відповідальність може бути серйозним недоліком. Власник не може використовувати найману працю людей, які не є членами сім’ї. До плюсів можна віднести спрощений бухгалтерський облік та відсутність вимог до мінімальної суми статутного капіталу.
  4. Мале суспільство є відносно новою юридичною формою в Литві, передбачає від 1 до 10 власників. Хоча створення такої компанії не вимагає статутного капіталу, засновниками компанії можуть бути тільки фізичні особи; бухгалтерський облік легше, ніж у компанії з обмеженою відповідальністю.

Як відкрити бізнес в Литві

Бизнес фото

Щоб розпочати підприємницьку діяльність в Литві іноземним особам, що не входять до складу ЄС, потрібно:

  1. Вибрати бізнес-форму
  2. Перевірити вимоги (дозволу) на свою діяльність

Для деяких видів бізнесу в Литві потрібен дозвіл на роботу (ліцензія), наприклад, для ведення ресторанного та туристичного бізнесу, торгівлі медикаментами, алкоголем і т. д.

  1. Оцінити перспективи і результати планованого бізнесу
  2. Зареєструвати назву компанії в Центрі регістрів

Ви можете зробити це всього за 3 дні по електронній пошті. Коштує така процедура 15 євро.

  1. Відкрити ощадний рахунок у банку статутного капіталу.
  2. Підготувати всі реєстраційні документи компанії, завірені нотаріально (Заяву для реєстрації компанії, Статут компанії, установчий акт).
  3. Зареєструвати компанію як юридичну особу (Рішення про юридичну адресу в Литві), а також в якості платника ПДВ та соцстрахування.

Цю процедуру також проходять онлайн при наявності електронного підпису. Ціна становить 50 євро. Основоположні документи приймаються і видаються Реєстром юридичних осіб тільки на національному мові, тому документи повинні бути підготовлені на литовською мовою.

Який бізнес відкрити у Литві іноземцю

У Литовській Республіці безліч перспективних напрямків для відкриття бізнесу:

  • Найдинамічнішим сегментом в економіці є ринок послуг. Цьому сприяє географічне положення країни. Литва знаходиться на перетині європейських транзитних шляхів, має незамерзаючий порт клайпеди, а також єдиний нафтопровід і нафтопереробний завод у країнах Балтії. Тому в пріоритеті транспортні і транзитні послуги.
  • Історична спадщина міст Вільнюс, Каунас і Клайпеда, а також природні ресурси сприяють розвитку туризму, в тому числі екотуризму і спа-процедур.
  • Інжинірингова промисловість зростає приблизно на 18% у рік. Ця галузь конкурентоспроможна вартості та якості, добре інтегрована в глобальні ланцюжка поставок. Продукція литовських інженерів адаптується такими компаніями, як НАСА, Боїнг, американська армія, BMW, Volkswagen, Hitachi, Siemens, Mitsubishi..
  • У фінансовому сегменті роздрібної торгівлі іпотечне кредитування є найбільш динамічним регіоном, що в свою чергу стимулює стійке зростання на ринках будівництва і нерухомості.

Яку б сферу ви не вибрали для ведення свого бізнесу, це справа вам має подобатися і приносити дохід.

Податки для підприємця в Литві

Литва має майже найнижчі податки у всьому Європейському Союзі. Тому вигідно вести бізнес в Литві. Так, податок на корпоративний прибуток може варіюватися від 5% до 15%, ПДВ (податок на додану вартість) – 21%.

Податки і мінімальні витрати на утримання компанії в Литві в 2018 році

Тип податку

Ставка податку

заробітна плата

податок на соціальне страхування: 39,98%

прибутковий податок: 15%

ПДВ

21%

податок на прибуток

від 5 до 15%

податок на нерухомість

залежить від муніципалітету: 0,3-1%

мінімальна заробітна плата

380 євро

В економічно розвинених регіонах Латвії розташовані 7 вільних економічних зон (ВЕЗ). Для підприємців тут діють податкові пільги. Створивши компанію в такій зоні, ви не будете платити податок на нерухомість, дивіденди, а в перші 6 років податок на прибуток (наступні десять років податок на прибуток буде тільки 7,5%).

Як отримати візу до Литви

Для ведення бізнесу на території країни іноземець повинен відкрити бізнес візу до Литви. Для цього знадобиться пакет таких документів:

  1. Анкета на візу, правильно заповнена та підписана
  2. Копії сторінок закордонного та громадянського паспорта
  3. Кольорова фотографія (3,5х4,5)
  4. Медична страховка (сума покриття не менше 30 тис. євро)
  5. Підтвердження фінансового стану (виписка з банку)
  6. Документальне підтвердження реєстрації власної компанії або запрошення від бізнес-партнерів.

Зверніть увагу, що в кожному окремому випадку можуть знадобитися додаткові документи.

Плюси і мінуси відкриття бізнесу в Литві

Серед переваг відкриття бізнесу в Литві:

  • Реєстрація або придбання компанії відбувається швидко, і не вимагає великих витрат грошей і часу.
  • Коефіцієнт конкурентоспроможності робочої сили і низькі ставки орендної плати та оподаткування.
  • Можливість виходу на європейський ринок.
  • Відсутність мовного бар’єру, оскільки багато людей вільно володіють англійською, російською і часто польською мовою.
  • Державна підтримка бізнесу та надання державної допомоги іноземцям, які хочуть почати свій бізнес в Литві.
  • Нова середа технологій. Зручні механізми роботи з державними органами через електронні системи і мінімальна тяганина.
  • Отримання ВНЖ в Литві для всіх членів сім’ї.

Недоліки:

  • У порівнянні з сусідніми країнами СНД дорожче почати бізнес в Литві;
  • Відносно невелика кількість венчурного капіталу в країні;
  • Бюрократія все ще може бути проблемою в деяких сферах;
  • Правило «про трьох литовцах», яке є поправкою до «Закону про іноземних громадян».

Виходячи з того, що плюсів більше, рішення про ведення бізнесу в Литві виглядає дуже вигідно.

Що буде корисно знати про литовцах для ведення бізнесу

Литовці ввічливі, поважають інших і чекають того ж поведінки, що і в інших католицьких країнах. У литовців немає табу на теми розмови, яких слід уникати, за винятком того, що ви повинні виявляти повагу і уникати відкритої критики Литви або її народу.

Литва фото

Литовці працьовиті: робочі години більше, ніж в інших країнах ЄС (зазвичай з 8 ранку до 6 вечора). Міжнародний мова вибору – англійська; більшість литовців старше тридцяти років також вивчали російську мову.

Основний святковий період – липень/серпень. Також відзначаються католицькі свята (особливо Великдень) і День незалежності (16 лютого).

Національний спорт – це баскетбол, що послужить відмінною темою для підтримки розмови. Литовська баскетбольна команда – одна з кращих в світі.

Підводимо підсумки

Як бачимо, ведення бізнесу в Литві може бути привабливим і цінним для тих, хто хоче відкрити нові можливості і почати бізнес у цій країні з нуля і для тих, хто хоче розвивати і розширювати свій власний бізнес. Тим більше, що процес бізнес імміграції в Литву проходить досить легко і швидко. Якщо Ви шукайте інші можливості для виїзду в цю країну, дивіться вакансії на сайті eurabota.ua.