Життя у Литві

Литва фото

Литва – це невелика країна, розташована між Чорним і Балтійським морями. Її по праву називають перлиною європейської, з найкрасивішою береговою лінією, прекрасною архітектурою і приголомшливими пейзажами.

Литовська республіка входить в Європейський Союз і є найбільш економічно розвиненою країною Балтії. Тому життя у Литві приваблює багатьох українців та інших громадян з країн СНД. Тут європейські зарплати, відносно недороге проживання і хороші умови для ведення бізнесу. Але не всі знають, як насправді йдуть справи з економікою, рівнем безробіття, медициною та іншими сферами. Про всі аспекти життя у Литві читайте в нашій новій статті.

Рівень життя у Литві

Литва входить до числа 40 найкращих країн світу за якістю життя і в десятку найбільш дешевих європейських країн, згідно з індексом вартості життя. За останнє десятиліття оцінка економічної свободи Литви зросла на 20 пунктів. Життя в Литві після вступу в ЄС стала більш благополучною. Але так було не завжди. В період кризи з високим безробіттям тисячі молодих людей залишали країну в пошуках кращого життя, головним чином на Британських островах і в Скандинавії. Між 1990 і 2011 роками емігрували близько 670 000 литовців, 110 000 з них повернулися назад.

Це відносно недорога країна з високим рівнем життя серед всіх європейських країн. У світовому масштабі ціни Литви знаходяться на середньому рівні. Середня зарплата тут не перевищує тисячі євро, а ті, хто отримують більше вже вважаються досить забезпеченими людьми.

Загальний стан ринку праці

Ринок праці надзвичайно напружений, оскільки попит на висококваліфіковану робочу силу високий. Міцна еміграція знижує потенціал робочої сили і створює додаткове навантаження на ринку праці, особливо для висококваліфікованих молодих людей.

Рівень безробіття в Литві знизився до 6,8% в четвертому кварталі 2017 року – це найнижчий показник після докризового економічного буму.

Деякі сегменти насолоджуються часом буму в зарплатах, наприклад, фахівці в області інформаційних технологій. Ті, хто працюють на висококваліфікованих посадах у сфері технологій, комунікацій або в компаніях з переробки харчових продуктів отримують більш високу заробітну плату. Це стосується і викладачів англійської мови. Інші навпаки застопорилися, наприклад, медичні працівники та вчителі.

Заробітна плата в Литві

З січня 2018 року мінімальна заробітна плата збільшилася на 5,3% від 380 до 400 євро. В країні мінімалку отримують близько 264 тисяч людей.

Встановилася нова базова ставка посадового окладу – онаувеличилась на 2 євро, або 1,5 відсотка (до 132,5 євро). Ця норма поширюється на 180 тис. працівників, в основному бюджетних установ, що працюють за контрактом. Мінімальна пенсія становить 117 євро.

Зарплати в Литві в 2018 році

Мінімальна місячна зарплата

400 €

Мінімальна погодинна винагорода

2,45

Середня зарплата в національній економіці (включаючи окремі підприємства)

брутто

нетто

884,8

690,5

Допомога по соціальному страхуванню за мінімальною безробіття

114 €

Середня щомісячна допомога з соціального страхування по безробіттю

276,4 €

Державна пенсія з соціального страхування

152,92 €

Середня пенсія по старості в місяць

307,4 €

Життя і робота в Литві для українців

Українці затребуваних спеціальностей можуть легко знайти роботу в Литві. Це стосується висококваліфікованих фахівців. Відгуки про життя у Литві українських інженерів, програмістів, айтішників більш ніж позитивні, адже вони отримують хорошу зарплату і можуть забезпечити себе та свою сім’ю усім необхідним для гідного існування.

Іноземні робітники отримують тут середню по країні зарплату від 400 до 800 євро.

Бізнес в Литві

Литовська республіка має сприятливу законодавчу базу для бізнесу, оскільки країна займає третє місце в регіоні Східної Європи і Центральної Азії і 17-е місце в світі за індексом «Простота ведення бізнесу». Удосконалення показників відбулося особливо в областях відкритість ринку, ефективність регулювання і верховенства закону.

Однією із стратегічних цілей уряду є залучення інвестицій, тому воно підтримує інвесторів у створенні бізнесу. Різні податкові пільги полегшують перші кроки на новому ринку, і одна з чотирьох найбільш низьких ставок корпоративного податку в ЄС забезпечує стабільний розвиток і створення нових робочих місць.

Податки в Литві

У кожного працівника з зарплати обов’язково стягується прибутковий податок. На відміну від більшості країн ЄС, Литва має фіксовану ставку прибуткового податку. Яка б не була у вас зарплата, ви будете платити тільки 15% податку. До цієї цифри додається також внесок на соціальне забезпечення (3%) і медичну страховку (6%).

Податок на додану вартість становить 21% і 15% – корпоративний податок для малого бізнесу лише 5%. Податкові ставки є найнижчими в ЄС.

Освіта в Литві

Система освіти побудована таким же чином, як і в більшості європейських країн. Є ряд варіантів, у тому числі вибір між державними, приватними школами і домашнім навчанням. У країні також існує ряд міжнародних шкіл, і їх популярність зростає.

Обов’язковою є загальна середня освіта. Вища можна отримати в одному з університетів, розташованих в п’яти з найбільших міст Латвії. Самим престижним і старовинним університетом Вільнюський. Щорічно він приймає у свої стіни близько 20 тис. студентів з усього світу.

Іноземцям, які хочуть поступати у вищі навчальні заклади, необхідно зв’язатися з Литовським центром для оцінки якості вищої освіти (www.skvc.lt) і подати нотаріально завірені сертифікати, що підтверджують середня освіта.

Витрати на життя у Литві

Враховуючи те, що рівень життя в Литві невисокий, то і ціни на продукти доступні. Середній чек в недорогому ресторані на одну людину становить 5-10 євро, в McDonalds або будь-якому іншому фастфуді – 4,50-6 €.

Широкий вибір продуктів, їх можна купити в магазині, супермаркеті або на ринку.

Середні ціни на продукти у 2018 році

Продукти

Середня ціна

Буханець білого хліба (500 г)

0,99 €

Молоко (1 л)

0,86 €

Яйця (12 шт.)

1,50 €

Рис білий (1 кг)

1,48 €

Сир місцевого виробництва (1 кг)

7,02 €

Курячі грудки (1 кг)

4,57 €

Яловича вирізка (1 кг)

7,03 €

Яблука (1 кг)

0,77 €

Банан (1 кг)

1,02€

Апельсини (1 кг)

1,27 €

Картопля (1 кг)

0,36 €

Цибуля (1 кг)

0,29 €

Томат (1 кг)

1,42 €

Салат-латук (1 головка)

0,97 €

Вода (1,5 л)

0,66 €

Пляшка вина середнього рівня

6,00 €

Нерухомість та умови життя

Ціна на оренду квартири/будинків порівняно з іншими країнами ЄС не дуже висока. У середньому квартиру в Литві можна зняти за 300-600 євро в залежності від міста.

Вартість житла сильно варіюється. В середньому ціна за квадратний метр становить 1700 євро. Хороше житло реально придбати в Латвії за 15 000 – 27 000 євро. Найвищі ціни у Вільнюсі, Каунасі і Клайпеда.

Купівля нерухомості в Литві дає ряд переваг іноземцю, таких як можливість з часом отримання ВНЖ і ПМЖ, а також жити і працювати в будь-якій європейській країні.

Зверніть увагу, що комунальні платежі досить високі, особливо в опалювальний період. Для 85 м2 квартири рахунок за електрику, воду, сміття та опалення в середньому складе 149€.

Стан медицини

Система суспільної охорони здоров’я в Литві фінансується за рахунок обов’язкової схеми медичного страхування та контролюється Міністерством охорони здоров’я. Її особливість – найбільша кількість лікарів на душу населення в Центральній і Східній Європі, багато з яких багатомовні та мають досвід роботи за кордоном.

В Литві є також повністю розвинена і високовитратна приватна система охорони здоров’я, яка охоплює все: від загальної практики до спеціалізованих хірургічних процедур.

Будучи емігрантом, які проживають у Литві, ви будете мати доступ до безкоштовної системі, за умови, що ви є довгостроковим іноземним резидентом і сплачуйте внески на медичне страхування.

Студенти старше 18 років можуть отримати безкоштовну медичну допомогу. Для цього вони повинні представити документ, що підтверджує їх статус студента, в територіальний фонд медичного страхування.

Безпека

У Литви немає проблем з терористичними атаками. Злочинність у великих містах дуже низька порівняно з багатьма європейськими країнами.

Розвиненість транспортної інфраструктури

Відмінна транспортна інфраструктура дозволяє легко переміщатися по країні і в межах міста. Автобуси, тролейбуси і потяги – найпопулярніші способи дістатися куди-небудь. Сервіс досить гарний, а охоплення великий.

Автобус

Автобуси і тролейбуси починають курсувати щоденно з 05:00 до 23:00. Можна купити квитки в газетному кіоску заздалегідь, за нижчими цінами, ніж при посадці. Односторонній квиток (місцевий транспорт) варто 0.75-1.00 €, щомісячний – 26,00-30,00.

Таксі 1 км (звичайний тариф) 0,49-0,79 євро.

Автомобіль також є доступним варіантом, оскільки дороги добре обслуговуються. Вартість літра бензину становить 1,02-1,20 €. Але все більше литовців пересідають на велосипеди.

Для поїздок на далекі відстані ви можете скористатися литовської залізницею. Литва має прямі залізничні сполучення з деякими сусідніми країнами, включаючи Латвію, Білорусь, Росію та Польщу.

Для любителів морських подорожей доступні великі порти на Балтійському морі в Клайпеді, Швянтойи і Бутінге.

В Литві є чотири великих аеропорту, найбільший з яких – Вільнюський міжнародний аеропорт, розташований в столиці. Інші – аеропорт Каунаса, міжнародний аеропорт Паланги і міжнародний аеропорт Шяуляй.

Як воліють відпочивати литовці

Мігранти, які переїжджають у Литву, виявлять порівняно безпечну пиво-спортивну націю. Литовське суспільство являє собою суміш консервативних католицьких поглядів і химерної, богемної молодіжної культури.

Литва фото

Латвія – країна свіжого, зеленого соснового лісу і спокійних чистих озер, тому її жителі люблять проводити час на свіжому повітрі, кататися на велосипедах, влаштовувати пікніки в парку чи біля озера.

Як футбол для англійців чи регбі для австралійців, так і баскетбол є національним видом спорту для литовців. Спорт на відкритому повітрі також поширений, тому у любителів спорту не буде проблем з пошуком друзів і клубів в Литві.

Національні свята включають Новий рік (1 січня), День незалежності (16 лютого), Відновлення незалежності (11 березня), Великдень, День праці і День матері (у травні), Ніч Святого Івана (24 червня), Коронацію Мендока, першого короля Литви (6 липня), Успенський (15 серпня), День всіх святих (1 листопада), Різдво (25-26 грудня).

Адаптація і мовний бар’єр

Англійську мову не широко розповсюджений – литовський закон диктує, що всі справи повинні проводитися на литовською мовою. Литовці вважають, що при необхідності емігранти вивчать принаймні базовий литовську мову, щоб спілкуватися з ними. Мова, як відомо, важко засвоїти, і місцеві жителі часто зачаровані спробами використати його. Багато люди також говорять російською, польською та українською мовами. Англійська мова викладається в школах.

Литовці мають репутацію кілька пригніченою і не дружньої нації, але більшість мігрантів вважають, що цей стереотип не відповідає дійсності. В більшості випадків українці легко адаптуються до життя у Литві.

Підсумок

Проаналізувавши всі плюси і мінуси життя в Литві для українців, можна зробити висновок, що Литва – гарне місце для міграції. Всі основні послуги, які вам потрібні, доступні і мають досить гарну якість за низькою ціною.