Як отримати громадянство Болгарії

За часів Радянського Союзу Болгарію жартома називали шістнадцятою республікою СРСР. Вона і зараз багато в чому схожа на деякі пострадянські країни. Але вже далеко не в усьому. Не слід забувати, що Болгарія сьогодні є повноправним членом Європейського союзу. Її економіка в останні роки розвивається досить динамічно, що дає великі перспективи.

Болгарія дуже популярна серед українців і мешканців інших республік СНД. Цьому сприяє ментальна і мовна близькість (болгарська входить в слов’янську мовну групу), спільність деякого періоду історії та безліч інших чинників. Стати повноправним жителем Болгарії можна, якщо отримати її громадянство.

Болгарія фото

ЗМІСТ

  1. Які переваги дає болгарське громадянство українцям?
  2. Закон про громадянство Болгарії: хто може стати громадянином, а хто ні
  3. Підстави для отримання болгарського громадянства

3.1. Право народження й особливості для неповнолітніх

3.2. Умови натуралізації

3.3. Інвестиції

3.4. Шлюб із болгарським громадянином

3.5. Возз’єднання сім’ї

3.6. Болгарське походження

3.7. За особливі заслуги

  1. Перелік документів
  2. Куди подати заявку і скільки чекати
  3. Скільки це коштує

Які переваги дає болгарське громадянство українцям?

Відразу варто сказати, що Болгарія входить до складу ЄС, але не в зону дії Шенгенської угоди. Що абсолютно не заважає власникам шенгенської візи вільно її відвідувати, а болгарським громадянам – з мінімальними зусиллями пересуватися по всьому простору Євросоюзу.

Основними перевагами болгарського громадянства можна вважати:
  • можливість легального працевлаштування в кожній із країн Європи. Законодавство Євросоюзу зобов’язує роботодавців в першу чергу надавати роботу співгромадянам і громадянам країн-членів ЄС;
  • право на високе соціальне забезпечення і пенсію;
  • повноправне громадянство ЄС: болгарське громадянство може бути відносно легко обміняно або доповнено громадянством кожній із країн Євросоюзу;
  • спрощене оформлення візи в США і Канаду;
  • участь у виборах, громадянство автоматично наділяє правом голосу;
  • безкоштовну освіту і медичне обслуговування;
  • можливість мати подвійне громадянство.

Крім цього, болгарське підданство отримати громадянину України відносно просто, чого не скажеш про процедуру більшості країн Західної або Північної Європи.

Закон про громадянство Болгарії: хто може стати громадянином, а хто ні

Закон про громадянство, яким керується болгарська влада, був ухвалений ще в жовтні 1968 року. З тих пір в нього вносилося безліч поправок і змін, останні з яких датуються 2011 роком. Закон говорить, що громадянином Болгарії може стати громадянин будь-якої держави, який виявив таке бажання і відповідає всім вимогам, які висуваються до кандидата.

На практиці для отримання громадянства Республіки потрібно прожити необхідний час на її території на законних підставах або мати інші вагомі причини. Також буде потрібна наявність власного або орендованого житла та достатнього рівня доходів.

Є велика частка ймовірності, що болгарська влада не дасть громадянство своєї країни тим, хто:

  • служить в іноземній армії;
  • працює в спецслужбі іншої держави;
  • має непогашені судимості на батьківщині;
  • встиг придбати проблеми із законами Болгарії за час проживання на її території;
  • не має достатнього рівня доходів, які дозволять жити йому самому і його родині без соціальної допомоги держави.

Підстави для отримання болгарського громадянства

Підставами для отримання громадянства, які визначені згаданим вище Законом, є:
  • право і місце народження;
  • походження;
  • натуралізація іноземця в Болгарії;
  • інвестування;
  • шлюб із болгарським громадянином;
  • возз’єднання сім’ї;
  • біженство;
  • відновлення громадянства;
  • особливі заслуги перед Республікою Болгарія.

Для розуміння майбутнім іммігрантом того, яка з програм отримання громадянства оптимальна безпосередньо для нього, слід розглянути основні із зазначених вище способів докладно.

Право народження й особливості для неповнолітніх

Закон чітко визначає статус дитини, народженої на території Республіки Болгарії, батьками якого є її громадяни. Вона безумовно отримує болгарське громадянство. Коли тільки один з батьків має підданство Республіки, то дитина також стає болгарським громадянином, якщо вона до 12 років не виявила бажання прийняти підданство країни другого з батьків.

Також право на болгарське громадянство мають діти іноземців, народжені в Болгарії, якщо вони не отримують за народженням інше підданство. Це означає, що можна народити дитину на території Болгарії, і вона стане згодом (за певних умов) болгарським громадянином.

Окремий випадок – народження дитини на борту болгарського повітряного або морського судна. Оскільки їх територія юридично є частиною болгарської, то на новонародженого поширюються всі вищезгадані правила.

Право на громадянство за народженням мають також діти апатридів (осіб без певного громадянства). Якщо дитина була знайдена на болгарській території, а її батьків встановити не вдалося, то вона буде громадянином Болгарії.

Усиновлення дитини болгарськими громадянами автоматично дає їй підданство нових батьків.

Умови натуралізації

Право на громадянство Республіки набувається після п’яти років проживання в країні.
  1. Спочатку необхідно отримати болгарську національну візу. Це можна зробити в дипломатичному представництві Болгарії у себе на батьківщині. Для перетину болгарського кордону підійде також шенгенська віза в будь-яку з країн Євросоюзу.
  2. Далі слід оформити вид (посвідку) на проживання. У Болгарії він буває двох типів: тимчасовий і постійний. Спочатку ВНП видається на рік, потім його необхідно продовжити ще на два.
  3. Наступним кроком стане оформлення ПМП. Після досягнення п’ятирічного сукупного терміну постійного проживання в Болгарії на підставі цих документів можна просити про отримання болгарського громадянства.

До подачі заяви аплікант повинен пройти тести на знання болгарської мови і рівень інтеграції в суспільство. Мовний іспит буває усний та письмовий, а інтеграційний проходить у формі співбесіди. Кандидат повинен показати знання основ Конституції країни, її законодавчої бази, знати напам’ять болгарський державний гімн, а також імена і прізвища перших осіб держави.

Від результатів співбесіди, яка проводиться болгарською мовою, залежить подальша доля прохання про надання громадянства. У разі позитивного результату клопотання продовжить свій шлях по кабінетах Міністерства правосуддя Болгарії.

Інвестиції

Болгарія в повній мірі відчула на собі удар світової економічної кризи, який прокотився по ній і торкнувся практично всіх Балкани. Сьогодні Болгарія, як і будь-яка європейська країна, зацікавлена в припливі іноземних інвестицій в свою економіку. У державі розроблена програма залучення зарубіжних капіталів і створення сприятливого інвестиційного клімату.

Болгарія не ввела на своїй території євро як єдину державну валюту, залишивши в обороті традиційний лев. Улітку 2018 року курс болгарського лева до євро становить 1,96:1, а лева до гривні – 1:16.

Болгарський уряд докладає активних зусиль до розвитку економічно депресивних регіонів країни. Іноземні інвестори, які зможуть вкласти в болгарську економіку (зокрема, в розвиток відсталих регіонів) не менше одного мільйона левів, можуть подавати клопотання про отримання громадянства для себе і членів сім’ї вже через рік проживання в Болгарії. При цьому їм необхідно дати письмове зобов’язання придбання акцій болгарського державної компанії або держоблігацій ще на таку ж суму протягом наступних двох років.

У лютому 2013 року вступила в дію урядова програма Investment Promotion Act. Умови отримання громадянства за інвестиційною схемою дуже конкурентоздатні, якщо порівнювати їх з подібними програмами багатьох європейських країн.

Купівля нерухомості на території Болгарії може привести до отримання громадянства тільки в тому випадку, якщо її вартість буде становити не менше 300 тис. євро. При цьому сам об’єкт нерухомості може мати різне цільове призначення – житлове, комерційне або виробниче, але розташовуватися він повинен в депресивних регіонах Болгарії. Купівля елітних будинків на чорноморському узбережжі в розрахунок не береться. Якщо нерухомість відповідає необхідним вимогам, то її власник зможе отримати болгарський паспорт після трирічного проживання в Республіці.

Мінімальний поріг входження в громадянство через інвестиції в Болгарії відносно невисокий. Пояснюється це малою привабливістю країни – така думка побутує серед потенційних іноземних інвесторів. Не грає на руку Болгарії також її економічна відсталість в порівнянні з іншими країнами Євросоюзу. Для українських та інших інвесторів із СНД Болгарія приваблива відносно ліберальним податковим законодавством і ментальною близькістю болгар, що дозволяє спілкуватися і працювати з ними на рівних. Найбільш привабливою для українських капіталів є будівельна галузь країни та її виноробна промисловість.

Шлюб із болгарським громадянином

Шлюб фото

Цей спосіб дуже банальний, але ефективний. Ним масово користуються і українці, і молдавани. Стати повноправним болгарським громадянином можна вже через три роки проживання в офіційному шлюбі. Болгари досить педантично ставляться до сім’ї, тому імміграційний офіцер буде постійно навідуватися в гості до молодят, з’ясовуючи, чи не є їхній шлюб фіктивним. Подружжю слід спільно проживати і вести домашнє господарство, володіти спільним майном, жодним чином не створюючи приводів для підозр.

Деякі іммігранти все ж користуються фіктивним шлюбом. Якщо обман буде розкритий болгарською владою, то іноземцю загрожує депортація з країни з подальшою забороною на її відвідування назавжди. Якщо виявляється підроблення, то членам злочинного союзу доведеться несолодко.

Громадянину Болгарії, який погодився на фіктивний шлюб, не світить нічого доброго, а для іноземця оптимальним виходом стане негайна депортація. Обом можуть інкримінувати шахрайство з метою отримання громадянства.

Влада може визнати союз формальним, що також закриває шлях до болгарського паспорта. Якщо шлюб буде розірвано протягом періоду проживання в статусі ВНП, то про болгарський паспорт доведеться забути. Принаймні, йти до нього доведеться вже іншим шляхом.

Возз’єднання сім’ї

Для того щоб скористатися цією імміграційною програмою, треба мати в Болгарії близьких кровних родичів. Апліканту слід надати документальне підтвердження спорідненості з болгарськими громадянами. Вони повинні оформити запрошення своїм іноземним родичам і, крім цього, офіційно гарантувати їх матеріальну підтримку на період до моменту отримання ними громадянства, тобто надавати за необхідності житло і фінансове поручительство протягом всього періоду.

Болгарське походження

Скористатися цією імміграційною програмою зможуть етнічні болгари, що проживають в інших країнах і мають можливість довести документально свої болгарські корені. Великим плюсом в цьому випадку стане наявність близьких родичів в Болгарії. Особи болгарської національності не зобов’язані проживати в країні необхідний при натуралізації п’ятирічний термін, а також проходити мовні та інтеграційні тести. Їм надається громадянство протягом одного року.

За особливі заслуги

Присвоєння громадянства за особливі заслуги, минаючи ценз осілості, є суто індивідуальним випадком, передбаченим болгарським імміграційним законодавством. Парламент країни може голосуванням привласнити громадянство за особливі заслуги в області політики, науки, спорту, мистецтва, медицини та інших сферах людської діяльності. При цьому необхідно, щоб особа, якій присвоєно громадянство, мала особливі та значні досягнення саме перед Болгарією. Таким людям не потрібно проживати на болгарській території протягом необхідного часу і складати тести.

Перелік документів

Для оформлення болгарського громадянства необхідний певний пакет документів, який майже однаковий у всіх країнах Євросоюзу.

У нього входять:
  • чинний закордонний паспорт, а також попередні закордонні паспорти;
  • свідоцтво про народження;
  • цивільний паспорт і копії всіх значущих сторінок;
  • документальна підстава для перебування на болгарській території (ВНП);
  • автобіографія;
  • довідка про відсутність судимостей на батьківщині;
  • довідка з податкових органів Болгарії про відсутність заборгованості за бюджетними сплатами;
  • право власності на нерухомість або договір довгострокової оренди житла;
  • медичні довідки про проходження комісії в болгарському лікувальному закладі;
  • документальне підтвердження достатнього рівня доходів. Вони мають бути легальними і забезпечити проживання апліканта в країні, а також гарантувати утримання його сім’ї без соціальної допомоги держави. Тут мається на увазі як заробітна плата, так і дохід від підприємницької діяльності, цінних паперів, банківських депозитів тощо;
  • чотири фотографії паспортного формату;
  • письмове пояснення долі попереднього громадянства (намір відмовитися або залишити його).

Усі документи вимагають перекладу на болгарську мову. Це слід робити в акредитованому бюро. Також їх буде необхідно завірити нотаріально. Це правило не стосується тих документів, які були видані в країнах Євросоюзу.

Цілком ймовірно, що болгарська влада попросить надати додаткові документи. Наприклад, такі, що підтверджують родинні або шлюбні зв’язки. Перелік безпосередньо залежить від обраної аплікантом імміграційної програми.

Куди подати заявку і скільки чекати

Розглядом заяви на отримання політичного громадянства в Болгарії займається Міністерство правосуддя. Саме в його представництва за місцем реєстрації заявника попрямує клопотання.

Термін розгляду цього клопотання, як правило, становить близько одного року. В окремих випадках він може сягати півтора років. Статус заявки можна простежити онлайн на спеціальному сайті Міністерства правосуддя, дані на якому оновлюються щотижня.

Паспорт вручається в урочистій обстановці в представництві Міністерства правосуддя за місцем проживання нового болгарського громадянина.

Скільки це коштує

Вартість адміністративних послуг (гербового збору) з оформлення громадянства обійдеться апліканту в 290 євро. Від сплати звільняються особи в статусі біженця, а також неповнолітні, які приймають громадянство разом із батьками (для неповнолітніх вартість складе всього 20 євро).

Основною перевагою отримання громадянства Болгарії жителями країн СНД є його доступність. Українці часто віддають перевагу саме болгарському громадянству через ментальну і мовну близькість народу. Жити в Болгарії – це все одно що жити на своїй першій батьківщині, тільки в Євросоюзі. З кожним роком потік іммігрантів в Болгарію із країн СНД все більше збільшується.