Головне, що потрібно знати тим, хто зараз працює за кордоном щодо можливості оформлення пенсії на батьківщині

Українські громадяни, які працюють на законних підставах за межами України, зможуть додати зароблений в іншій країні страховий стаж при оформленні пенсії в Україні. Про це в інтерв’ю www.unn.com.ua розповів голова правління Пенсійного Фонду України Олексій Зарудний.

пенсии в Украине

Він підкреслив, що питання про те, як зараховувати стаж тим українським громадянам, які працевлаштувалися в іншій країн, вирішується і надалі буде вирішуватися шляхом підписання спеціальних угод між країнами.

Польща, Іспанія та Португалія вже підписали такі угоди, тепер йде підготовка аналогічних договорів з Німеччиною, Грецією, Італією.

В угоді про оформлення пенсій, наприклад, з Польщею обумовлено, що якщо пенсійні виплати призначаються в одній з країн, то враховується і стаж, який був зароблений людиною в той час, коли він працював в іншій країні. За словами високопоставленого чиновника аналогічні правила будуть діяти при нарахуванні пенсії за угодами, які будуть підписані з іншими країнами.

З кожним роком число людей, які скористаються цими договорами між країнами буде тільки зростати, оскільки трудова імміграція набирає обертів. «Нещодавно спілкувалися з польськими колегами, щоб налагодити відповідне інформаційне взаємодія: обмін інформацією в електронному вигляді за застрахованим особам», – додав голова ПФУ.

Якщо українці працюють у країнах Євросоюзу нелегально, то їм загрожує штраф і депортація із забороною на в’їзд від року до п’яти років.

Джерело: eurabota.ua