Естонія скасовує безкоштовні довгострокові візи для українців

В уряді Естонії вирішили, що українські громадяни все-таки повинні сплачувати державне мито за послуги відповідних служб, які займаються розглядом заявок на надання довгострокових віз для перебування в країні.

Протягом дев’яти років українці, які приїжджали до Естонії на тривалий час і оформляли відповідні документи, що дають право на легальне проживання в цій країні Балтії, були звільнені від необхідності сплачувати державне мито за розгляд заявки. Відповідне рішення було прийняте урядом Естонії ще в 2010 році і давало можливість українським громадянам істотно заощадити при оформленні документів, необхідних для в’їзду і довгострокового проживання в цій країні Балтії.

Однак, як казали древні: все тече – все змінюється. У нинішньому уряді Естонії вирішили, що час щедрих подарунків для українських громадян минув – нехай самі платять за обробку документів, необхідних для в’їзду і довгострокового проживання в країні.

Згідно заяви міністра закордонних справ Естонії Урмаса Реймсала, на сьогоднішній день близько 90 відсотків громадян України, які звертаються з проханням про довгострокову візу, хочуть її оформити з метою працевлаштування. Тому, на думку високопоставленого чиновника, немає необхідності зберігати таку преференцію для громадян України.

Щоб підсолодити гірку пігулку, в прес-службі естонського уряду підкреслили, що Україна і надалі залишається важливим партнером Естонії в Східній Європі. Пріоритетом зовнішньої політики Естонії є сприяння інтеграції України до Європейського союзу, в тому числі і збільшення свободи пересування людей та економічної інтеграції.

Йдеться про національну віз типу D від 90 днів і до року для перебування в Естонії з метою працевлаштування, навчання, лікування та інше. Держмито за розгляд заявки на таку візу сьогодні становить 80 євро. Однак вчора, 24 вересня, було прийнято рішення, що ця сума з 1 січня 2020 року збільшиться до 100 євро.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що естонський уряд ухвалив рішення штрафувати тих роботодавців, які будуть занижувати зарплату українським трудовим мігрантам.

Заробітні плати в Естонії в другому кварталі 2019 року збільшилися на 7,5 відсотка. У серпні середня зарплата-брутто становила 1419 євро на місяць.