«Локомотив» Євросоюзу – економіка Німеччини – починає сповільнюватися

Виявляється, що гарний початок року в економіці Німеччини, коли протягом перших трьох місяців 2019 року було зафіксоване зростання на 0,4 відсотка, змінилося вже не дуже оптимістичним продовженням – у другому кварталі економіка впала на 0,1 відсотка.

За станом економіки Німеччини, яка справедливо вважається економічними експертами своєрідним «двигуном» цілого Європейського союзу, уважно стежать не лише в самому ЄС, а й в інших країнах світу.

В кінці минулого року справи в першій економіці Євросоюзу вже йшли не дуже добре. А цей рік показує, що тенденції уповільнення зростання проявляються все сильніше. На думку експертів, цілком імовірно, що це може свідчити про те, що починається рецесія, тобто економічний спад, а за ним уже «стирчать вуха» чергової економічної кризи. З огляду на те, що економіки провідних країн світу дуже залежать одна від одної, будь-які негативні тенденції відразу позначаться на світовій економіці.

Головна причина падіння німецької економіки – рекордне скорочення обсягів експорту, яке за квартал склало 8 відсотків. Для величезного числа підприємств ФРН, які орієнтовані на експорт, це може стати дуже сильним ударом, від якого вони можуть не оговтатися протягом кількох років. Причина такого поганого стану експорту – торгова війна між США і Китаєм, кінця якої поки не видно.

Згідно з прогнозами Єврокомісії, уповільнення економіки ЄС, в тому числі і Німеччини, продовжиться в 2019 році. Внутрішній валовий продукт ЄС виросте всього на 1,3 відсотка.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в зв’язку з оптимізацією бюджету, найбільший банк ЄС – Deutsche Bank – має намір протягом двох років звільнити 18 тисяч співробітників.

У Німеччині спостерігається нестача водіїв вантажівок. Згідно зі статистикою, не вистачає до 60 тисяч фахівців.