Зеленський назвав «Північний потік-2» козирною картою Росії

Президент України Володимир Зеленський вважає проект «Північний потік-2» козирною картою Росії і побоюється, що в найближчому майбутньому Київ може залишитися без угоди про транзит газу до Європи. Про це він сказав в інтерв’ю німецькій газеті «Frankfurter Allgemeine Zeitung», стенограма якого опублікована на сайті Президента України.

«Якщо Росія завершить будівництво «Північного потоку-2», це буде представляти загрозу для енергетичної безпеки України та Європи. Росія безумовно виключить нас»,- сказав Зеленський, нагадавши, що поточний угоду про транзит газу закінчується через три роки.

«Якщо в цьому році завершать технічну частину «Північного потоку-2», то через два-три роки він запрацює. Все це робиться для того, щоб Україна не мала такої угоди», – підкреслив глава української держави.

За його словами, для Росії «Північний потік-2» сьогодні є козирем. «Фактично, у них в руках джокер, і їх також частково підтримує Європа», – додав Зеленський.

Проект «Північний потік-2» – це будівництво двох труб загальною потужністю 55 мільярдів кубометрів на рік від російського узбережжя через Балтійське море до Німеччини. Роботи були зупинені в грудні 2019 року, після того, як швейцарська компанія Allseas відмовилася прокладати труби через можливі санкції США. З грудня 2020 року будівництво газопроводу було відновлено після річної перерви. «Північний потік-2» на даний час готовий на 95%.