Норвегія: радіоактивний йод був виявлений в повітрі біля російського кордону

Норвезьке агентство з радіаційної та ядерної безпеки (DSA) оголосило в четвер, що його повітряна вимірювальна станція виявила невелику кількість радіоактивного йоду на кордоні між Норвегією і Росією, концентрація якого не була шкідлива для здоров’я людини.
Тестові зразки були взяті з 9 по 12 серпня. DSA вказало, що поки неможливо визначити, чи було виявлене радіоактивне випромінювання пов’язане з аварією на полігоні ВМФ Росії в Архангельській області, де 8 серпня вибухнув ракетний двигун з ядерною установкою.

Результати вимірювань можна порівняти з отриманими раніше. Норвезькі станції моніторингу виявляють радіоактивний йод 6-8 разів на рік, його джерело зазвичай невідоме. Якщо, крім йоду, ніяких інших радіоактивних речовин не буде виявлено, то, швидше за все, мова йде про викиди від установки, що виробляє радіоактивні йодовмісні фармацевтичні препарати, говорить DSA.

Служба також додає, що в даний час не можна вирішити, чи була недавня поява радіоактивного йоду результатом аварії в Архангельській області. DSA все ще відбирає проби і аналізує їх з більшою частотою, – йдеться в повідомленні.

Вибух реактора в Росії
Під час випробувань в Білому морі на півночі Росії вибухнув невеликий ядерний реактор, повідомляють російські ЗМІ з посиланням на заяву Російського федерального ядерного центру в Сарові.

Центр пояснив в офіційному оголошенні, опублікованому в місцевій газеті в місті Саров, що реактор був частиною рідинного ракетного двигуна. Такі генератори з радіоактивним паливом використовуються, зокрема, в космічних кораблях. Випробування проводилися в морі на спеціальній платформі. Саров – закрите місто і важливий ядерний центр в Нижньогородській області