Президент Казахстану звільнив військового міністра

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв звільнив міністра оборони, звинувативши його в нездатності проявити лідерство та ініціативу, коли на початку цього місяця центральноазіатську країну трясли масові протести. Про це повідомило агентство Рейтер.

Усунення Мурата Бектанова є останнім етапом токаївського чищення системи безпеки під час зміцнення його влади після насильницьких демонстрацій, внаслідок яких загинуло щонайменше 225 людей.

«Під час січневих подій Збройні сили через те, що їхнє керівництво було вкрай невпевненим і позбавленим ініціативи, не змогли гідно виконувати поставлені перед ними завдання», — з розгромним докором заявив Токаєв, звинувативши міністра в нездатності виявити «командирські якості».

Президент замінив Бектанова Русланом Жаксліковим, колишнім заступником міністра внутрішніх справ та начальником Національної гвардії. Токаєв заявив, що збройним силам необхідна всебічна модернізація та вдосконалення військової розвідки для забезпечення керівництва країни «своєчасною та достовірною інформацією про зовнішні та внутрішні загрози».