Київ: Іран навряд чи помилково збив український Boeing-737

Україна не має достатньої інформації з Ірану про хід розслідування авіакатастрофи під Тегераном, в зв’язку з чим є підстави підозрювати, що літак не був збитий помилково. Про це заявив заступник генерального прокурора України Гюндуз Мамедов.

«Є всі підстави сумніватися в цьому. Хочу ще раз підкреслити, що для повної картини нам потрібні документальні підтвердження»,- сказав він.

«Іранська сторона заявила, що це не умисний злочин на третій день після катастрофи, тобто в той момент, коли не були призначені експертизи, не проводилися слідчі експерименти і не були допитані всі особи»,- сказав Мамедов.

За його словами, тільки в ході останнього раунду переговорів іранська влада вперше підтвердили, що “літак був збитий двома ракетами класу “земля-повітря” малої дальності, випущеними зенітно-ракетним комплексом Тор-М1″. Вони обіцяли надати нам технічний звіт. «З часу другого раунду переговорів пройшов майже місяць. Але, на жаль, документального підтвердження зроблених висновків ми не отримали»,- сказав заступник генерального прокурора.

Він також висловив невдоволення темпами розслідування і відсутністю належної поінформованості української сторони про всі його етапи. «Ми дізнаємося про все, що відбувається у цій кримінальній справі, або з відкритих джерел, або зі слів іранської сторони»,- підкреслив він.

Інший проблемний момент, за словами Мамедова, – це розбіжність сторін в питанні юридичної кваліфікації катастрофи. Київ, зазначив він, вважає інцидент особливо тяжким злочином проти громадян та інтересів України, а також іноземців, а Іран розслідує це, як ненавмисне вбивство. У той же час заступник генпрокурора очікує, що наступний раунд переговорів, намічений на початок грудня в Києві, буде більш продуктивним.

Боїнг-737 українських авіаліній розбився 8 січня, через кілька хвилин після вильоту з аеропорту Тегерана. Загинули 176 осіб: громадяни України, Афганістану, Німеччини, Ірану та Канади, а також громадяни Великобританії і Швеції. 11 січня Генштаб збройних сил Ірану визнав, що літак був збитий помилково силами ППО країни.