Європа починає випробування автоматизованої системи виявлення астероїдів

“Сьогодні вчені заявили, що вони встановили новий телескоп в Європейській південній обсерваторії в рамках зусиль зі створення автоматизованої мережі для виявлення астероїдів, які можуть становити небезпеку для Землі”, – повідомляє AP.

Телескоп TBT2, який зараз знаходиться в обсерваторії Ла Сілла в Чилі, буде працювати з двійником в Себреросі, Іспанія, щоб перевірити, чи може один і той же об’єкт в космосі бути виявлений одним пристроєм, а потім відстежений іншим.

Ці випробування передують запланованій мережі автоматизованих телескопів, розробленої ESO та Європейським космічним агентством.

Проект під назвою Flyeye досліджуватиме нічне небо на предмет, що швидко рухається і попереджати тих, для кого це може стати загрозою.

Більш 900 000 астероїдів занесені в каталог Сонячної системи, і близько 25 000 мають орбіту, що наближає їх до Землі. Європейське космічне агентство веде список ризиків від більш ніж 1000 таких об’єктів, за якими ведеться ретельний моніторинг.

У космосі знаходиться велика кількість об’єктів, які не були виявлені і можуть завдати значної шкоди в разі потрапляння в населені пункти.

Перший телескоп Flyeye планується встановити на Сицилії в наступному році.