Мілітаризація: «ЄС вперше у своїй історії планує військові навчання»

“ЄС мілітаризується. Організація, створена для забезпечення миру в Європі після Другої світової війни, рухається до мілітаризації, яку Брюссель вважає за необхідне для виживання у все більш нестабільній і небезпечній глобальній арені”, – пише El Pais.

Вперше у своїй історії ЄС планує організувати військові навчання починаючи з 2023 року, щоб підвищити свою здатність вживати рішучих заходів у гарячих точках у найближчій зоні впливу.

Пропозиція міститься в документі, який побачив Ель Паїс, цього понеділка він послужить основою для європейських міністрів закордонних справ та оборони, щоб розпочати переговори про геостратегічну орієнтацію ЄС на наступне десятиліття.

Документ, який отримав назву «Стратегічний компас», закликає до безпрецедентного стрибка військового потенціалу ЄС, щоб мати силу, необхідну для «просування свого бачення та захисту своїх інтересів». Ініціативу було представлено минулої середи членам Європейської комісії Хосепом Борреллом, віце-президентом організації та керівником зовнішньої політики.

Але оскільки це конфіденційний документ, деталі пропозицій були зарезервовані для міністрів закордонних справ та оборони, які зустрінуться у понеділок та вівторок на спільному засіданні, яке включатиме робочий обід із генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом.

Місце проведення Європейської ради було переведено у режим військового режиму під час великих потрясінь навколо ЄС, від східного флангу (Білорусь та Україна) до Магріба чи Сахеля.

«Це не той світ, якому вибрали європейці або якому ми вважаємо за краще, але це той, з яким ми маємо зіткнутися», – йдеться в конфіденційному документі, що складається з 28 сторінок, який став поворотним моментом у застосуванні сили на рівні спільноти. .

«З 2023 року ми організовуватимемо регулярні маневри, у тому числі військово-морські», – говорить одна з цілей Compass, яка, одного разу прийнята Європейською радою у березні наступного року, визначатиме зовнішню та оборонну політику ЄС.

Маневри мають стати основою для створення дійсно оперативних сил втручання, які до 2025 року можуть мати до 5000 військовослужбовців. Таким чином, Брюссель хоче подолати так звану концепцію європейського батальйону, теоретичну присутність до 1500 транснаціональних корпорацій, яка існує з 2017 року, але ніколи не була задіяна через відсутність політичної волі, фінансування та мобілізації. Навчання.

Спочатку відповідальність за організацію маневрів та керівництво ними буде покладено на національні підрозділи. Але у 2025 році він перейде до Генерального штабу ЄС, створеного у 2017 році, щоб стати справжнім штабом, але який ще не повністю функціонує.

Досі цей штаб (званий потенціалом військового планування та реалізації) приймав на себе командування невоєнними місіями, орієнтованими на навчання у третіх країнах, таких як Малі, Сомалі чи Центральноафриканська Республіка. Але мета полягає в тому, щоб він очолив майбутні бойові операції, що розширить штат співробітників, який розпочався з 25 військовослужбовців і може сягнути понад 150 осіб.

Метою маневрів, очевидно, матиме оборонні сили, здатні діяти у разі потреби. «Ми продовжимо проводити регулярні маневри для посилення нашої взаємодопомоги у разі збройної агресії відповідно до статті 42.7 Договору про ЄС», – йдеться у «Геостратегічному компасі» з посиланням на правову основу, яка, як і в НАТО, дозволяє з 27 держав-членів , щоб спільно відреагувати на напад Він додав, що «з 2022 року також будуть включені маневри у кіберпросторі».

У пропозиціях також згадується співфінансування цивільних та військових операцій ЄС з 2023 року, яке включатиме використання бюджету ЄС.

28 сторінок документа, які будуть представлені на столі зустрічі п’ятдесяти міністрів (іноземних справ та оборони) у Брюсселі цього понеділка, також детально описують календар посилення ЄС проти гібридів, кіберзагроз чи космосу.

У 2022 році планується створити механізми захисту від гібридних атак, а з цього ж року розробити превентивну та стримуючу дипломатію проти атак у кіберпросторі. У 2023 році буде створено підрозділ для систематичного збору даних про інциденти, пов’язані з маніпулюванням інформацією або віртуальним втручанням третіх країн.

Нарешті, у 2025 році, якщо запланований графік буде дотримано, у ЄС з’являться сили швидкого реагування, які можуть бути розгорнуті відповідно до розміру кожної місії. Боррелл наполягав у тому, що «місія визначатиме кількість необхідних військ, а чи не навпаки». Щодо цивільних місій з 2023 року, ЄС прагне розгорнути команду з 200 повністю оснащених експертів протягом 30 днів.

Прогрес у військовій співпраці в рамках ЄС підживлюється ворожістю, що зростає, з боку країн, які дистанціюються від багатосторонності.

«Повернення до політики сили – це найбільша зміна у міжнародних відносинах після трьох десятиліть сильної економічної взаємозалежності, яка мала знизити напруженість», – йдеться у проекті Стратегічного компасу ЄС.

Текст, який буде предметом довгих дебатів до його прийняття 27 державами-членами у березні 2022 року, вважає за необхідне «створити Європейський Союз, який діє як постачальник безпеки». Для цього пропонується використовувати статтю 44 Договору про Європейський Союз, яка дозволить одноголосно схвалити запуск військових операцій, але в яких братимуть участь лише бажаючі партнери.

Розвиток цієї здатності до військових дій досі був підірваний блокадою країн, які побоюються послабити НАТО, яке є справжнім щитом Старого континенту від зовнішньої агресії. Але опір впав, коли Великобританія вийшла із ЄС.

А нещодавній крах Сполучених Штатів в Афганістані та прогресуюча агресія сусідів, таких як Білорусь чи Росія, пом’якшили опір європейської стратегічної автономії.

З іншого боку, Франція також пом’якшила свої амбіції щодо практично автономної європейської оборони. Париж визнає, що європейський потенціал має доповнювати НАТО, чий військовий та ядерний «парасолька» залишається важливим. Прагнення мати європейську армію, схоже, припинилося, але створення спільних потужностей, здатних гасити найближчі геостратегічні пожежі, вже триває.

«Ми повинні мати можливість діяти швидше, стабільніше та гнучкіше», – сказало дипломатичне джерело. Новий сценарій вимагає кращого порозуміння між ЄС та Атлантичним альянсом, для чого буде зроблено спробу стати спільною декларацією наприкінці цього чи на початку наступного року.