З «глибоким каяттям» Японія відзначила 75 років з дня капітуляції

Японія відзначила 75-річчя своєї капітуляції з часів Другої світової війни. За повідомленням Guardian, імператор Нарухіто висловив «глибоке каяття» за військові дії своєї країни на похмурій щорічній церемонії, що проходить на тлі пандемії коронавируса.

Нарухіто пообіцяв поміркувати над подіями війни і висловив надію, що подібна трагедія більше ніколи не повториться. Однак ніяких вибачень від прем’єр-міністра Сіндзо Абе, який вшанував пам’ять японських солдатів, які загинули під час війни, не було.

«Розмірковуючи про наше минуле і беручи до уваги почуття глибокого каяття, я щиро сподіваюся, що руйнівні наслідки війни ніколи не повторяться», – сказав Нарухіто під час короткої промови на заході в Токіо, присвяченій 75-й річниці капітуляції Японії 15 серпня 1945 року.

На тлі страху перед вірусом і занепокоєння з приводу зникаючих спогадів про швидко старіюче покоління війни, близько 500 учасників вшанували загиблих хвилиною мовчання. У минулому році кількість учасників даної акції склала 6200 чоловік. Під час заходу маски були обов’язковими, а державний гімн не виконувався.

З моменту вступу на посаду в грудні 2012 року прем’єр-міністр Абе все активніше намагається приховати жорстоке минуле Японії. Він не визнає військових звірств Японії під час Другої світової війни на виступах 15 серпня, хоча починати свою промову з вибачення було майже 20-літньою традицією, яка пішла від прем’єр-міністра Томич Мураяма в 1995 році.

Абе сказав, що світ, який сьогодні в Японії, заснований на жертвах тих, хто загинув на війні. Він пообіцяв Японії задуматися над уроками історії і не повторити розруху.

Прем’єр-міністр Японії також пообіцяв грати більш активну роль у вирішенні світових проблем.