Японія відзначає 75 років від дня ядерної атаки США на Хіросіму, в результаті якої загинули 140 000 чоловік

Дзвоном у дзвін Хіросіма, Японія, відзначає 75-ту річницю того, як вперше в світі була використана атомна бомба. 6 серпня 1945 американський бомбардувальник скинув бомбу, в результаті чого загинуло близько 140 000 чоловік.

Три дні потому друга ядерна бомба була скинута ВВС США на Нагасакі. Через два тижні Японія здалася, поклавши край Другій світовій війні.

Прем’єр-міністр Японії Сіндзо Абе і мер Хіросіми приєдналися до виживших і їх нащадків у Міському парку миру.

«6 серпня 1945 року атомна бомба зруйнувала наше місто. У той час ходили чутки, що протягом 75 років тут нічого не буде рости, і все ж Хіросіма відновилася, ставши символом миру», – сказав мер Кадзума Мацуї.

У відеозверненні Генеральний секретар ООН Антоніо Гутерріш закликав всі країни відновити зусилля по ліквідації ядерної зброї. «Розкол, недовіра і відсутність діалогу загрожують повернути світ до необмеженої стратегічної ядерної загрози. Єдиний спосіб повністю усунути ядерний ризик – повністю ліквідувати ядерну зброю ».

Німеччина здалася союзним військам в травні 1945 року, але Друга світова війна тривала в Азії, коли союзники боролися з Японією. Сполучені Штати вирішили, що скидання ядерної бомби після того, як Токіо відхилило раніше висунутий мирний ультиматум, посприяє швидкій капітуляції без ризику для американських військ.

Вранці 6 серпня 1945 американський бомбардувальник B-29 Enola Gay скинув атомну бомбу Little Boy над японським містом Хіросіма. Три дні по тому була скинута друга атомна бомба, яка зруйнувала місто Нагасакі.

У зв’язку з цим сьогодні оголошено Всесвітнім днем ​​заборони ядерної зброї, а також Днем Хіросіми. Поки що Сполучені Штати офіційно не вибачилися перед Японією за використання двох ядерних бомб, радіація яких все ще забирає життя.

За оцінками, не менше 70 000 чоловік були вбиті відразу ж в результаті великомасштабного вибуху, в результаті якого місто зрівнявся з землею. Десятки тисяч людей померли від травм, викликаних радіаційним отруєнням, в найближчі дні, тижні і місяці.

Число загиблих становить близько 140 000 з 350 000 населення Хіросіми, і щонайменше 74 000 чоловік були вбиті в результаті вибуху американської атомної бомби, скинутої на Нагасакі.

Американські стратеги вирішили, що якщо вони вступлять в звичайну битву з супротивником, загинуть сотні тисяч, можливо, мільйони людей по обидва боки. Тоді вони вирішили вдатися до нової зброї, яке (на їхню думку) спричинить десятки тисяч жертв, і прискорить закінчення війни.

Так Сполучені Штати пояснюють світу, чому вони прийняли зловісне рішення.

Військовий досвід Японії призвів до сильного руху миру в країні. У річницю бомбардування Хіросіми уряд зазвичай підтверджує свою прихильність до миру без ядерної зброї. Після війни Хіросіма стала містом миру і продовжує просувати ядерне роззброєння у всьому світі.