Ставлення японців до чистоти

Після прибуття до Японії туристи дивуються бездоганній чистоті японських вулиць, як в гігантських мегаполісах, таких, як Токіо або Осака, так і в сільській місцевості. А також чистоті помешкань японців. Ось деякі з причин, того, що японці люблять чистоту, згадані на порталі YandexZen.

Згідно синтоїстській традиції божественні сили пронизують все. Навіть ванна і кухня мають свої духовні сутності. І вони, як відомо, люблять чистоту. Ось чому більшість японців відчувають себе зобов’язаними підтримувати ідеальний порядок, щоб принести їм задоволення. Клімат з рясними дощами також грає роль – ідеальне середовище для росту бактерій. Якщо цим знехтувати, то цвіль восторжествує.

Також відзначається мирна і стабільна соціально-економічна ситуацію в країні. Закони, що забезпечують належну утилізацію відходів, діють з періоду Мейдзі (1868-1912). Ще один фактор – любов і звичка жителів країни до термальних джерел, які вони відвідують з незапам’ятних часів. Крім того, всі японці з дитинства вчаться мити руки і полоскати рот після приходу з вулиці, оскільки вони вірять, що тримати руки і рот в чистоті – це ключ до профілактики захворювань. Якщо все ж сталося захворювання, людина намагається не виходити на вулицю без маски, щоб не заразити оточуючих. Зараз ми звикли бачити людей в масках з усього світу, а раніше Японія була чи не єдиною країною з таким ставленням до суспільства.

Ще одна хороша звичка – щодня міняти рушники, одяг, постільну білизну і чистити килими. Крім того, японці активно використовують антибактеріальні спреї, особливо після відвідування барів і ресторанів. Вибір таких аерозолів і інших засобів для чищення в супермаркетах по всій Японії величезний.

Однак останнім часом в країні активно обговорюють не тільки переваги, а й небезпеку надмірного прагнення до чистоти. Дослідження показують, що проживання в середовищі з невеликою кількістю бактерій може придушити розвиток імунної системи. Країна починає шукати правильний баланс: підтримувати чистоту, але не надмірно.