Пандемія коронавіруса змінила святкування Дня незалежності Мексики

День незалежності – одне з найулюбленіших свят в Мексиці. Для мексиканців це не тільки національне свято, а й сімейне свято, привід для національної радості і веселощів. Вперше в цьому році грандіозні торжества, як у великих містах, так і в найвіддаленіших куточках країни були відзначені через пандемію. Федеральний уряд і Мехіко на практиці відзначать 210-річчя незалежності, не будучи присутнім в Історичному центрі в ніч на «Грито де Долорес» сьогодні (15 вересня). Завтра відбудеться парад, згідно з офіційними джерелами.

Глава секретаріату уряду столиці Хосе Альфонсо Суарес дель Реаль повідомив, що президент Мексики Андрес Мануель Лопес Обрадор вважає за краще віртуальне святкування, але буде виконано протокол, як і щороку. На цей раз на площі, де зазвичай збираються десятки тисяч жителів багатомільйонного міста, будуть тільки солдати-смолоскипи. Під час церемонії Лопес Обрадор вийде на президентський балкон для звернення, але на площі не буде людей. Радники будуть також говорити попередньо записані віртуальні привітання.

Що відзначають у ніч з 15 на 16 вересня на «Грито де Долорес»? Після трьохсот років іспанського правління  віце-королем Мексика вступила на шлях незалежності в 1810 році, коли по всій країні була організована революція. Однак знайшовся зрадник, і повстання спалахнуло передчасно. Священики Мігель Ідальго і Костя в супроводі Ігнасіо Альєнде і Хуана Альдама подзвонили в церковний дзвін, щоб зібрати своїх прихожан для взяття зброї 16 вересня 1810 в містечку Долорес Ідальго, приблизно в 300 км від столиці Мехіко. Звонячи в дзвін, вони закликали жителів до боротьби за Мексику зі словами «Хай живе Мексика». Це стало традицією дзвонити в дзвін і кричати «Хай живе Мексика» в день Незалежності.

З 1825 року цей свято відзначається по всій країні, коли мексиканців просять висвітлити і прикрасити свої будинки.