Польща у зв’язку з епідемією коронавіруса прийняла спеціальне рішення для іноземців

У зв’язку з епідемією коронавіруса Сейм Республіки Польща ухвалив у суботу закон, який передбачає продовження строків перебування на території країни для іноземців.

Згідно з прийнятим рішенням в країні  на законних підставах можуть залишатися всім ті, кому потрібно реалізувати свою мету перебування в Польщі та не може виїхати з країни через поширення епідемії коронавіруса.

Управління, яке займається справами іноземців, пояснило, що після того, як буде скасована небезпека епідемії, на 30 днів буде продовжено:

  • перебування іноземців, які мають національні візи або дозволи на тимчасове перебування, термін дії яких закінчується під час епідемії;
  • строк, під час якого можна буде подати заяви про легалізацію перебування;
  • термін дії дозволів на працевлаштування, які вже були видані, та декларацій, згідно з якими, виконання праці  було доручено іноземцю.

Крім того, будуть продовжені строки:

  • для того, щоб громадяни інших країн могли покинути територію Польщі;
  • для добровільного повернення іноземців у свої країни.

Продовження легального перебування громадян інших країн

Перебування іноземців не території країни, які мають національну візу або дозвіл на тимчасове перебування, буде легальним, якщо останній день їх перебування згідно з документами припаде на період епідемії. Таким чином цей термін буде відраховуватися від 14 березня цього року, коли Польща оголосила епідемічну небезпеку. Період легального перебування в країні буде автоматично продовжений на місяць, після того, як надзвичайний стан, викликаний епідемією коронавіруса, буде скасований.

При автоматичному продовженні перебування у Польщі у загранпаспорті або іншому відповідному документі не буде вклеюватися нова візова наклейка, так само як і не буде видаватися нова карта перебування. Крім того, громадяни інших країн не матимуть право залишатись після закінчення цього терміну на території інших країн, які входять до складу так званої Шенгенської зони.

Строки дії дозволів на працевлаштування, а також період праці на підставі декларації по дорученню, також буде продовжений.

Іноземець зможе залишити територію Польщі без ризику потрапити у список громадян, що перебувають на території країни нелегально.

Продовження строків для подання заяв

Окрім цього, згідно з прийнятим законом, будуть продовжені строки для подання заяв на отримання дозволу тимчасово або постійно перебувати на території країни. Також будуть подовжені візи та строки легального перебування у рамках безвізового режиму, якщо вони припадатимуть на період епідемії. Заяви можна буде подати у Воєводських управліннях на протязі 1 місяця після скасування надзвичайного стану. При цьому слід враховувати те, що знаходження на території Польщі буде легальним лише за умови, якщо іноземний громадянин подав заяву про легалізацію перебування у належний строк.

Всі ці рішення будуть стосуватися громадян, які бажають подати заяви про:

  • видачу дозволу на тимчасове або постійне перебування, а також на отримання статусу довгострокового резидента ЄС;
  • продовження національної або Шенгенської візи;
  • продовження періоду перебування в рамках безвізового режиму для громадян країн, договори з якими передбачають таку можливість.

Продовження строків для залишення території Польщі

Згідно з новим законом на місяць буде продовжений і строк, призначений на те, щоб залишити територію країни. Введення в Польщі стану епідемічної небезпеки, а потім і стану епідемії, в жодному випадку не буде впливати на права, пов’язані з перебуванням іноземних громадян в країні. Ці права не залежать від наявності будь-яких дозволів, договорів, віз або інших документів.

Незабаром на веб-сайті Управління у справах іноземців з’явиться матеріал, у якому будуть детально описані прийняті рішення. Управління також буде повідомляти про всі подальші зміни правового стану, які матимуть значення для іноземців, які знаходяться у Польщі.