Японія хоче заборонити безкоштовні пластикові пакети в магазинах

«Японія хоче ввести плату за пластикові пакети в супермаркетах, продуктових магазинах, аптеках і універмагах», – повідомляє агентство Kyodo. Найбільший виробник пластикового сміття на душу населення хоче таким чином боротися з забрудненням моря.
Як зазначено, міністр навколишнього середовища Японії Йошіакі Харада оголосив, що його відомство працює над введенням нових правил, що забороняють поширення безкоштовних пластикових одноразових пакетів в магазинах. З іншого боку, магазини зможуть брати плату за пакети, але їх кількість залишиться на розсуд окремих фірм, що займаються роздрібною торгівлею .
«Хоча частка поліетиленових пакетів в загальній кількості пластикового сміття невелика, це зміна є ще одною з дією, що вживаються Японією щодо обмеження цього виду відходів», – підкреслило агентство.
За словами Kyodo, «глава Міністерства навколишнього середовища у вівторок говорив про нові правила з прем’єр-міністром Японії Сіндзо Абе, який оцінив це як крок у правильному напрямку і зобов’язав міністра «прислухатися до думки громадян» з цього питання».
«Японія є найбільшим виробником пластикових відходів після США на душу населення і відстає від інших країн, що вводять обмеження на використання пластика», – підкреслює агентство.
«Міністерство навколишнього середовища підрахувало, що обов’язкова плата за пакети буде варіюватися від декількох до 10 ієн за штуку»,- повідомляє агентство. За словами Харади, ціна повинна стати ефективним способом зниження споживання поліетиленових пакетів японцями. Крім того, міністр хоче запропонувати власникам магазинів, щоб вони переводили доходи від плати за пакети на діяльність по захисту навколишнього середовища, включаючи лісівництво та дослідження наслідків забруднення моря і океану.