Після пожежі в Нотр-Дамі: звернення до жителів з проханням якомога швидше провести аналіз крові

Через півтора з половиною місяці після гігантської пожежі в соборі Нотр-Дам в Парижі Регіональне агентство охорони здоров’я закликає вагітних жінок, що живуть в цьому районі, і сім’ї з дітьми якомога швидше здати аналізи крові. Фахівці попереджають, що загрозу може представляти свинець, з якого був зроблений дах пам’ятника.
Під час обстеження 7-річної дитини, яка живе неподалік від Нотр-Дама, було виявлено несподівано високий вміст свинцю в його крові. Фахівці запевняють, що це не є серйозною загрозою його здоров’ю, але явище викликає занепокоєння. Експерти пояснюють, що пожежа повністю знищила свинцеву покрівлю собору, яка важила понад 300 тонн. Велика частина її розплпвилася. У той же час пил, що оточує цей шкідливий метал, був виявлений ​​навколо собору після пожежі.
Вагітним жінкам і дітям рекомендується негайно здати аналіз крові. Сім’ям, які живуть біля храму, пропонується часто мити підлогу в квартирах, на балконах, а також мити дитячі іграшки. Всім жителям Іль-де-ла-Сіте на Сені, де був побудований собор Нотр-Дам, також рекомендується мити руки якомога частіше.
Нагадаємо, що всередині собору Нотр-Дам в Парижі, який був частково зруйнований під час гігантської пожежі, тепер працюють роботи. Машини з дистанційним керуванням збирають сміття з підлоги собору, яке потім сортують і зберігають в спеціальних наметах. Всі середньовічні фрагменти собору повинні бути використані для його реконструкції. Роботи замінили робітників з міркування безпеки. Хоча стіни храму вже в значній мірі укріплені, все ще існує ризик того, що в центр історичної будівлі можуть впасти, наприклад, фрагменти частково зруйнованих сховищ.
Крім того, експерти також стурбовані шкідливим впливом на здоров’я робітників речовин, з яких був зроблений дах собору. Розплавлений метал покривав частину підлоги і стін всередині храму під час пожежі, і вони повинні бути очищені.
Доступ до собору заблокований поліцією з усіх боків. Так що туристи не можуть, на жаль, до нього підійти.