Польща підтримує проєвропейські устремління України

Президенти Польщі Анджей Дуда та України Володимир Зеленський зустрілися в Брюсселі, щоб поговорити про відносини обох країн, а також про європейську перспективу для України. Це була перша зустріч лідерів після того, як Зеленський переміг на президентських виборах.
«Я запевнив президента, що Польща постійно підтримує проєвропейські та євроатлантичні прагнення України. Це питання надзвичайно важливе для нас. Так само я запевнив його, що ми постійно підтримуємо зусилля України щодо збереження, і перш за все, відновлення її територіальної цілісності, припинення військового конфлікту на Донбасі, і припинення окупації регіону Донецька і Луганська та Криму», – сказав Дуда під час спільної заяви для преси із Зеленським.
Він підкреслив, що «Польща намагається підтримувати інтереси України в ЄС, НАТО та ООН. Чому? Тому що Україна – наш сусід, це наші хороші сусіди, з якими у нас хороші відносини». Він також підкреслив хороші економічні відносини між країнами.
Президент Польщі також сказав, що говорив з Президентом України на «складні теми у відносинах, а також обговорили історичні проблеми, які існують між нашими народами». Як він підкреслив, він сподівається навести мости між поляками і українцями «в дусі правди, але перш за все в дусі примирення і доброї співпраці».
Дуда також повідомив, що запросив Зеленського на річницю початку Другої світової війни, яка відбудеться 1 вересня. Зеленський прийняв запрошення.
Президент України заявив, що Польща є давнім другом України і підтримує її європейську перспективу, а також захищає цілісність і суверенітет України. Він також подякував Дуду за підтримку.
Серед проблем, які він згадав, була проблема енергетичної безпеки, включаючи підтримку транзиту російського газу через Україну, а також будівництво Nord Stream 2.
Президент України також привітав Дуду з ювілеєм Польщі. Як він підкреслив, вибори 4 червня 1989 року в Польщі відкрили шлях до краху комуністичного режиму і сприяли відновленню незалежності держав у всьому регіоні.
Зустріч відбулася в Постійному представництві Польщі при ЄС в Брюсселі.