США стурбовані значним збільшенням ядерного арсеналу Китаю

За повідомленням AFP, Сполучені Штати висловили серйозну стурбованість у зв’язку з повідомленнями про значне збільшення ядерного арсеналу Китаю і закликали Пекін почати діалог, щоб уникнути нової гонки озброєнь.

«В інтересах усіх ядерних держав безпосередньо обговорювати один з одним питання про зменшення ядерних загроз і способи уникнути помилкових суджень», – заявив репортерам Роберт Вуд, посланник США на Женевській конференції з роззброєння.

Він сказав, що Китай «розглядає» можливість розробки сучасної системи ядерної зброї, яка могла б порушити «глобальну стратегічну стабільність».

Роберт Вуд підкреслив, що «екзотична ядерна зброя», така як атомні підводні човни і ракети, незабаром може стати частиною арсеналу Китаю.

Вуд також сказав, що супутникові кадри, що показують, як Китай будує 119 нових шахт на північному заході країни, подібних до тих, в яких знаходиться його нинішнє ядерну зброю, викликають «велику заклопотаність».

Китай прагне підвищити свої ставки, модернізуючи свій ядерний арсенал з використанням новітніх технологій, щоб його зброя могла вражати американські цілі.

У минулому році Пентагон підрахував, що у Китаю вже є понад 200 ядерних боєголовок.

«Китаю не було 10 років тому», – сказав Вуд, додавши, що далекосхідна економічна наддержава зараз «розробляє зброю, подібне деяким системам ядерних поставок, які використовують російські».

Росія розглядає нові способи протидії системам балістичного захисту США, і Вуд підозрює, що Китай наслідує їх приклад.

Проблема, стверджує посланник, в тому, що, хоча у Росії і США, у яких в цілому більше 12 000 ядерних боєголовок, є «основи для вирішення цих проблем», такої точки дотику з Китаєм не існує.

«Поки Китай не буде підтримувати двосторонні відносини зі Сполученими Штатами, ризик руйнівної гонки озброєнь буде продовжувати рости, і це нікому не принесе користі», – сказав Вуд.

Хоча він сказав, що Китай стверджує, що є «відповідальної ядерною державою», що має тільки оборонні можливості, «коли ми бачимо багато з того, що робить Китай, це суперечить тому, що він говорить».