ООН попереджає про водну кризу в світі без термінових реформ

Глобальне управління водними ресурсами є «фрагментарним і неадекватним», і країнам терміново необхідно провести реформи для збільшення фінансування і зміцнення співпраці щодо систем попередження про докризові надзвичайні ситуації. Про це попередило метеорологічне агентство ООН, яке цитує Reuters.

“Очікується, що зміна клімату збільшить ризики, пов’язані з водою, такі, як посухи і повені, в той час, як кількість людей, що живуть з водним дефіцитом, збільшиться через зростаючу нестачу води і зростання населення”, – йдеться в звіті.

«Нам потрібно усвідомлювати, що насувається водна криза», – сказав Пітер Таалас, генеральний секретар Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО).

У звіті під назвою «Стан кліматичного обслуговування на 2021 рік: вода» (результаті співпраці ВМО, міжнародних організацій, агентств з розвитку та наукових установ), оцінюється, що число людей з обмеженим доступом до води до 2050 року перевищить 5 мільярдів чоловік у порівнянні з 3,6 мільярдами в 2018 році.

Таалас закликав збільшити фінансування і вжити термінових заходів для поліпшення спільного управління водними ресурсами, вказавши на необхідність поліпшення систем попередження про повені в Азії і систем попередження про посухи в Африці.

У звіті зазначено, що за попередніми оцінками у 107 країн залишаться невиконаними цілі сталого управління водними ресурсами, які необхідно досягти до 2030 року.

«Близько 60% національних метеорологічних і гідрологічних служб не мають повного потенціалу, необхідного для надання кліматичного обслуговування водних ресурсів», – йдеться в звіті.

Таалас сказав на прес-конференції, що ці «прогалини» в даних були найбільшими в Центральній Азії, Африці і серед острівних держав.

Він зазначив, що в деяких випадках інформаційні прогалини можуть бути фатальними, наприклад, коли Зімбабве відкрила свої дамби під час циклону Ідай в 2019 році, посиливши повені в нижній течії Мозамбіку.

«Це був приклад того, як найкраща координація між Зімбабве і Мозамбіком дозволила б уникнути жертв», – сказав він.

За даними ВМО, в цілому більше 300 000 чоловік загинули від повеней і більше 700 000 – від засух і їх впливу на виробництво продуктів харчування.