Сенат США загрожує Китаю санкціями, якщо він не надасть повний звіт по Covid-19

“Сенатори-республіканці запропонували законопроект, який дасть президенту Дональду Трампу повноваження накладати санкції на Китай, якщо Пекін не надасть «повний звіт» про пандемію коронавіруса”, – повідомляє AFP.

«Комуністична партія Китаю повинна нести відповідальність за шкідливу роль, яку вона відіграє в цій пандемії», – сказав сенатор Джим Інхофф, один з авторів Закону про відповідальність «Ковід-19».

Він підкреслив, що їх відверта брехня про походження і поширення вірусу коштувала світу цінного часу і життів.

Закон дасть Трампу 60 днів, щоб підтвердити Конгресу, що Китай надав повний звіт про розслідування коронавіруса, яким могли б керуватися Сполучені Штати, їх союзники, а також Всесвітня організація охорони здоров’я.

Якщо Китай не буде співпрацювати, Трамп може накласти санкції, такі як заморожування активів, заборони на поїздки і скасування віз, а також обмеження доступу китайських компаній до американського фінансування та ринків капіталу.

Китай відмовився дозволити міжнародному співтовариству проводити розслідування в лабораторії в Ухані. Вони відмовилися дозволити слідчим розслідувати, як почалася інфекція. “Я переконаний, що Китай ніколи не буде співпрацювати в серйозному розслідуванні”,- сказав сенатор Ліндсі Грем, інший автор законопроекту.