Напад на посла Польщі в Ізраїлі

«Представники Всесвітнього єврейського конгресу шоковані і стривожені нападом на польського посла в Ізраїлі Марека Магерівського»,- йдеться в заяві, опублікованій на сайті конгресу.
«Страшно, що член дипломатичного корпусу став жертвою такого нападу. Посол Марек Мегеровскі часто доводив, що він глибоко зацікавлений в зміцненні зв’язків між Ізраїлем і Польщею»,- написав президент Всесвітнього єврейського конгресу Рональд Лаудер.
У заяві також говориться, що цей інцидент підкреслює необхідність постійного спілкування між євреями і поляками і що за час його короткого перебування в Ізраїлі у нього вже з’явилася група друзів.
У середу перед в’їздом до польського дипломатичного представництва посол був ображений фізично і усно. Злочинець був схоплений. 65-річний Ерік Ледерман знаходиться під домашнім арештом, звідки його доставили в суд. Він отримав заборону на в’їзд до польського дипломатичного представництва. Його адвокат пояснив, що його підзахистного попросили покинути посольство після того, як він запитав про реституцію єврейської власності в Польщі.
Вийшовши з посольства, він підійшов до машини, в якій прибув посол, відкрив двері і плюнув на дипломата. Атакованому вдалося сфотографувати нападника. Він поінформував поліцію, яка зупинила чоловіка недалеко від місця події. Адвокат нападника підкреслив, що він діяв під впливом заворушень. Він додав, що не знав, що в машині знаходиться посол Польщі. Ерік Ледерман вибачився за свою поведінку.
Міністерство закордонних справ звернулося до ізраїльської влади з закликом захистити життя і благополуччя польських дипломатів.
«Ми шкодуємо про інцидент і звертаємося до ізраїльської сторони з проханням забезпечити життя і благополуччя польських дипломатів відповідно до чинного міжнародного  права. Будь ласка, поясніть ситуацію, яка сталася, як можна швидше і надайте нам інформацію з цього питання»,- сказала Єва Сувара, прес-секретар департаменту дипломатії.