Часткове анулювання Іраном ядерної угоди почалося

«Іран недавно почав анулювання деяких положень угоди, яку він уклав у 2015 році з шістьма світовими державами щодо своєї ядерної програми»,- повідомляє напівофіційне іранське агентство Isna.
Воно спирається на інформацію Ради національної безпеки, згідно з якою мова піде про реалізацію першого етапу плану, оголошеного минулого тижня. Іран більше не буде дотримуватися принципу, згідно з яким на його території можна знайти не більше 300 кг низькозбагаченого урану і не більше 130 тонн важкої води, і будь-який надлишок цих матеріалів повинен бути відправлений за кордон для продажу або зберігання.
Тижнем раніше Іран оголосив, що через рік після того, як США розірвали угоду, яка передбачає демонтаж ядерної програми Ірану в обмін на скасування міжнародних санкцій, він припиняє дотримуватися своїх зобов’язань.
У той же час президент Ірану Хасан Роухані дав іншим п’яти країнам, що підписалися під договором – Китаю, Росії, Німеччини, Франції та Великобританії – 60 днів, щоб повернути Ірану обіцяне послаблення санкцій. Якщо цього не станеться, Іран розпочне другу фазу анулювання, збагативши уран до рівня, що перевищує допустимий.
У листопаді минулого року президент Дональд Трамп відновив раніше припинені санкції США проти Ірану на тій підставі, що Тегеран продовжив роботу над ядерною зброєю. Ці санкції передбачають, зокрема, карати країни, які будуть продовжувати купувати іранську нафту.
Проте, восьми найбільшим імпортерам в Вашингтоні дозволили імпортувати обмежені кількості протягом шести місяців, щоб вони могли за цей час знайти інші джерела поставок.