Washington Post: заарештований після вбивства президента Гаїті американець планував захоплення влади

Затриманий в Гаїті Крістіан Санон, якого місцева влада вважає ймовірним координатором операції по замаху на президента Жовенеля Моїз, планував захопити владу в країні і сформував «особисту охорону» для забезпечення своєї безпеки в рамках плану процесу. Про це повідомляє The Washington Post, посилаючись на документи і свідчення людей, знайомих з цими планами.

Американець гаїтянського походження готувався до операції у Флориді. Там він активно набирає прихильників, заявляючи, що розробляє масштабний план відновлення Гаїті, в результаті якого завдяки інвестиціям в розмірі до 83 мільярдів доларів країна повинна вийти з бідності і обзавестися сучасною інфраструктурою.

План був розроблений 70-річним професором на пенсії Парнеллом Дювергером, який також живе у Флориді.

Санон, який стверджує, що є одночасно лікарем і священиком, зумів домовитися з двома місцевими бізнесменами, інвестором Вальтером Вейнтемілла і главою служби безпеки Антоніо Інтріаго, про те, що вони профінансують і організовують «приватну охоронну компанію» для забезпечення безпеки Санон, поки він не вступить на посаду президента країни. Йдеться про виділення в цілому більше 860 тисяч доларів.

Однак, за словами адвокатів Вейнтемілли, чия заява була опублікована в The Washington Post під час контактів Санон з бізнесменами, «ніколи не було … ніяких згадок, обговорень або натяків на змову з метою вбивства президента Моїз або намір застосувати силу для зміни керівництва Гаїті »

За їх словами, Санон лише «висловив намір мирним шляхом змінити керівництво Гаїті з метою поліпшення умов життя громадян Гаїті».

The Washington Post зазначає, що наявні в її розпорядженні документи, в тому числі проект контракту з компанією, який так і не був підписаний, не містять планів вбивства президента.

Джерело ЗМІ, знайомий з процесом розробки угоди, а також професор Дюверже, який погодився поговорити з журналістами, кажуть, що дискусії стосуються того факту, що зростаюча хвиля протестів в самій країні в кінцевому підсумку призведе до відставки Моїз після президентство має перейти до Санон.

Згідно чорновій версії контракту, ініціатор плану обіцяє винагородити компанії, які нададуть йому кошти, коли він прийде до влади, коли він зможе використовувати бюджет Гаїті.

Санон вже подавав до суду справу про банкрутство, стверджуючи, що є співвласником гуманітарного фонду, а також засновником євангельської церкви і телекомунікаційної компанії на Гаїті.

Департамент охорони здоров’я Флориди у відповідь на запит The Washington Post про минуле Санон зазначив, що він не значився в списках людей, яким коли-небудь дозволялося займатися практикою в штаті.