Робота й вакансії в Ірландії

Ірландія – держава на Півночі Європи, що займає більшу частину острова з однойменною назвою, розташована поруч з Великобританією, а конкретно – межує з Північною Ірландією. В країні комфортний клімат, приголомшлива природа, вишукана кухня й давні історичні традиції. Населення Ірландії в 2017 році становить близько 4,9 млн осіб. Використовується дві офіційні мови: англійська (основна) та ірландська, якою володіє значно менша частина місцевих жителів.

Робота в Ірландії для українців у 2017 році – це хороша можливість переїзду в розвинену європейську країну з високим рівнем життя і сучасною економікою. Ірландія досить сильно відчула наслідки світової фінансової кризи 2008 року. Проте завдяки ефективним реформам уряду і кредитами міжнародних фінансових інститутів останні 2 роки економіка країни знову показує стабільне зростання.

Робота в Ірландії

Наприклад, за 2015-2016 роки ВВП Ірландії зріс швидше, ніж в інших державах Європейського Союзу. Безробіття в країні становить близько 7,2%. Однак вакансії в Ірландії для іноземців, у тому числі з країн СНД, цілком доступні, особливо для висококваліфікованих фахівців. Про те, як знайти роботу в Ірландії в 2017 році, вимоги до працівників з-за кордону, а також вакансії й зарплати, поговоримо далі.

ЗМІСТ

  1. Як виїхати на роботу в Ірландію
  2. Як знайти роботу в Ірландії. Пошук вакансії без посередників
  3. Вакансії й зарплата в Ірландії в 2017 році

Як виїхати на роботу в Ірландію

Нині робоча сила Ірландії в середньому на 10% представлена іноземними фахівцями. На відміну від ірландців та інших європейців громадяни України для працевлаштування в Ірландії повинні отримати дозвіл на роботу. Основна проблема полягає в пошуку роботодавця, який погодиться підписати трудовий контракт з претендентом з-за кордону.

Місцевий уряд зацікавлений у залученні найбільш затребуваних для ірландської економіки кадрів, в основному це досвідчені зарубіжні працівники. З цією метою в Ірландії діють 9 видів дозволів на роботу, які значно відрізняються, скажімо, від системи працевлаштування у Великобританії й спрямовані, в першу чергу, на заповнення прогалин місцевого ринку праці.

Види дозволів на роботу в Ірландії

З жовтня 2014 року стосовно працевлаштування іноземців у законодавство Ірландії було внесено певні коригування, наприклад, щодо програми Green Card.

Розглянемо докладніше основні варіанти діючих дозволів на роботу для іноземців.
  1. Звичайний дозвіл на роботу (General Employment Permit) видається іноземним працівникам при дотриманні 2 основних умов:
  • Тест на ринку праці. Тобто перевірка того, що на робоче місце не претендують місцеві жителі й громадяни ЄЕП (Єдиний економічний простір), для цього інформація про вакансію розміщується в службі зайнятості (мінімум на 2 тижні), місцевих газетах і сайтах з працевлаштування (мінімум на 3 дні) .
  • Рівень річної заробітної плати повинен становити не менше 30 тисяч євро на рік. Рідко допускається менша сума.
  1. Особливі (критичні) навички (Critical Skills Employment Permit) не потребують перевірки на ринку праці й доступні для будь-яких видів професій. Головна умова – це рівень заробітної плати не менше 60 тисяч євро на рік. Для особливо цінних фахівців допускається річна оплата праці 30 тисяч євро. 
  2. Дозвіл на роботу для членів сім’ї іноземного працівника. Мова йде про подружжя, партнерів та осіб, що знаходяться на утриманні іноземця з офіційним працевлаштуванням в Ірландії (особливі навички і дослідники). Тест на ринку праці не передбачений.
  3. Дозвіл на роботу за процедурою реактивації (Reactivation Employment Permit) дозволяє іноземним громадянам, які вже мали дозвіл на роботу в Ірландії в минулому, але в силу певних обставин втратили право на це (зазвичай не з власної вини), працевлаштуватися знову.

Решта 5 видів дозволів на роботу в Ірландії використовуються набагато рідше, ніж перераховані, наприклад:

  • стажування іноземних студентів;
  • працевлаштування керуючих співробітників у філіях зарубіжних компаній в Ірландії;
  • робота по обслуговуванню культурних і спортивних заходів;
  • програми обміну для науковців і дослідників;
  • тимчасова робота по наданню послуг на території Ірландії іноземними компаніями.

Процедура працевлаштування в Ірландії проводиться в тісній співпраці з ірландським консульством в країні іммігранта й роботодавцем. Дозвіл на роботу видає місцевий Департамент робочих місць, підприємництва та інновацій.

Вартість документа на період трудової діяльності до півроку – 500 євро, а до 2 років – 1000 євро. Спочатку дозвіл на роботу видається максимум на 2 роки з правом продовження до 5 років. Після цього з’являється можливість оформити постійне проживання, а в подальшому – й громадянство Ірландії. Більш докладно про законодавчі вимоги і дозволи на роботу в Ірландії читайте на офіційному ірландському порталі – citizensinformation.ie.

Як знайти роботу в Ірландії. Пошук вакансії без посередників

Для успішного пошуку вакансії в Ірландії для українців необхідно провести ретельний аналіз місцевого ринку праці та тверезо оцінити свої шанси на працевлаштування. В першу чергу це стосується володіння англійською мовою на хорошому рівні. Робота в Ірландії без знання мови практично недоступна.

Велике значення має кваліфікація, навички й досвід іноземного фахівця, адже конкурувати доведеться з великою кількістю претендентів з Європи й не тільки. На деякі види професій, за рідкісним винятком, дозвіл на роботу в Ірландії не видається. Список дивіться тут. Перевірити визнання закордонного диплома можна за допомогою ірландського сайту qqi.ie.

При пошуку вакансії в Ірландії важливе значення мають відгуки знайомих і рідних, які мають досвід працевлаштування в цій країні, а також особисті контакти з місцевими жителями. У разі звернення до кадрових агентств найкраще користуватися послугами ірландських спеціалізованих компаній.  Активно використовуйте соціальні мережі, в тому числі професійні (Linkedin), і зв’язуйтеся з ірландськими компаніями безпосередньо, дуже часто це несподівано приносить позитивний результат.

Вакансії й зарплата в Ірландії в 2017 році

Середня заробітна плата в Ірландії в 2017 році – близько 2130 євро в місяць (після сплати податків). Це досить високий показник для Європейського союзу, наприклад, його можна порівняти з таким у Німеччині й Австрії. Офіційно встановлено мінімальний рівень оплати праці – 9,25 євро на годину.

Цей показник трохи нижчий для молодих фахівців:
  • до 18 років – 6,48 євро на годину
  • 18 років – 7,40 євро на годину
  • 19 років – 8,33 євро на годину

Стосовно популярних і доступних вакансій в Ірландії для українців у 2017 році, щоб марно не втрачати час на пошук робочого місця, насамперед обов’язково слід ознайомитися зі списком професій (посилання вище), на які отримати дозвіл на роботу практично нереально.

Наприклад, це деякі категорії медичних професій – зубні техніки, логопеди, терапевти, також соціальні працівники, секретарі, теслі, столяри, няні, кухаря тощо. Крім того, через істотний спад промислового виробництва важко знайти роботу в Ірландії інженерам і представникам робітничих спеціальностей.

Найбільш затребуваними в Ірландії вважаються фахівці у сфері IT, досвідчені лікарі, фінансисти, науковці, аналітики в області бізнесу й фінансів, менеджери в галузі продажу, транспорту і логістики. Варто звертати увагу на великі ірландські компанії, такі як Accenture, Seagate Technology, Eaton.

На жаль, іноземці з країн пострадянського простору часто шукають в Ірландії вакансії в сфері некваліфікованої праці. Однак знайти таку роботу в цій країні досить складно, тим більше офіційно. В Європі достатньо держав, у яких потрібні фахівці найрізноманітніших професій, в тому числі таких, що не потребують особливої ??кваліфікації й навичок.