Дольче віта або життя в Італії

Навряд чи знайдеться в Україні або в іншій країні людина, яка навмисно буде робити так, щоб жити не краще, а гірше. В умовах, коли протягом довгих років, які плавно переходять в десятиліття, в нашій країні просто немає можливості заробити більш-менш нормальні гроші, щоб забезпечити сім’ю всім необхідним, українці наважуються на переїзд в іншу країну.

Кожна людина питання імміграції вирішує, виходячи з власних уподобань, життєвих обставин, можливості знайти підходящу роботу не тільки для себе, але і для чоловіка або дружини і багато інших великих і маленьких питань і проблем, пов’язаних з переїздом.

Італія – ​​популярна країна серед українських іммігрантів

Цю країну Південної Європи можна сміливо зарахувати до ряду найбільш популярних серед українців, які вирішили іммігрувати і почати життя в Італії практично і фактично з нуля.

Італійська економіка

Звичайно, щоб переїзд не був обтяжений непередбаченими обставинами і труднощами, насамперед необхідно хоча б у загальних рисах ознайомитись, які умови життя і роботи у цій країні. Все не передбачиш, багато хто надає перевагу вирішенню проблем по мірі їх надходження і мають рацію, але все-ж, для тих, хто планує переїзд, не зайвою буде інформація про плюси і мінуси життя в Італії.

На яку заробітну плату можна розраховувати

Для тих, хто починає жити в новій для себе країні, одне з першочергових завдань – знайти добре оплачувану роботу. У більшості випадків спочатку переїжджає хтось із сім’ї, а потім вже забирає до себе дружину або чоловіка і дітей. Також є й інші варіанти імміграції, але у всіх випадках потрібно забезпечити більш-менш прийнятний рівень життя, а для цього необхідно знайти відповідну роботу.

Італія займає лідируючі позиції не тільки серед країн Європейського союзу, а й у світі. Італійська економіка – третя в ЄС, цей факт безпосередньо впливає на рівень заробітної плати середнє значення якої в 2018 році складає 1 500 євро в місяць.

Розподіл рівня заробітних плат по регіонах

Слід враховувати, що рівень оплати праці залежить від регіону. Історично склалося так, що найбільші зарплати отримують фахівці, які зайняті на підприємствах в північних провінціях країни, наприклад, житель Венеції може сміливо розраховувати на 2500 євро, середній заробіток тих працівників, які живуть і працюють в Мілані складає 1900 євро.

За ту ж роботу, але вже на півдні Італії фахівець в середньому отримує зарплату на 17 відсотків нижче.

Для того, щоб легше зорієнтуватися, наведемо конкретні суми (в євро), які заробляють за рік жителі різних провінцій Італії:

• Ломбардія – 31 700;

• Емілія-Романья – 30 400;

• Лігурія – 29 400;

• Лаціо – 29 800;

• Тоскана – 28 200;

• Кампанія – 26 500;

• Сицилія – 25 500;

• Калабрія – 23 800.

У порівнянні з іншими країнами Європейського союзу в Італії досить високий рівень безробіття, який вже тривалий період часу становить близько 10 відсотків. Цей факт зумовлює велику конкуренцію між претендентами на вакансії де потрібні фахівці різного рівня кваліфікації.

Основні соціальні виплати

Для тих, хто потрапив у скрутне матеріальне становище, передбачені виплати у наступних випадках:

• по безробіттю;

• виплати в сферах материнства, сирітства;

• допомога людям з обмеженими можливостями;

• охорона людського капіталу.

Іноземні громадяни, які мають постійний або тимчасовий види на проживання, включаючи їх дітей, згідно з італійським законодавством мають повне право на економічну і соціальну допомогу.

Система освіти в Італії

Для кожної людини отримання освіти – важливий етап в житті. Ті, хто переїде до Італії з дітьми, без проблем зарахують їх дитячий садок або в державну школу: італійське законодавство передбачає, що кожна людина, яка живе в Італії, має право на безкоштовну середню освіту.

Болонський університет

Після закінчення школи існує реальна можливість вступити в один з 60 державних та 17 приватних університетів, які працюють в Італії. Щоб учитися в державному університеті, крім гарних оцінок в атестаті та успішного складання вступних іспитів, потрібно заплатити 1000 євро на рік. Для тих, хто вважає за краще вчитися в приватних університетах, оплата становить від 10 до 25 тисяч євро. Знання італійської мови обов’язково.

Медичне обслуговування

Як і в більшості європейських країн, пацієнтам в Італії надаються базові медичні послуги за які не потрібно нічого платити. До них відносяться:

• прийом у терапевта, який працює в державній клініці;

• лікування в лікарнях;

• екстрена медична допомога і госпіталізація в невідкладних випадках;

• проведення операцій.

Будь-яка людина, якій необхідна медична допомога, може розраховувати на ефективність італійської системи страхової медицини. Але при цьому є істотний недолік – необхідні виплати фінансуються із загального фонду, тому людина повинна користуватися послугами певної лікарняної каси, а це призводить до великих черг і бюрократичної тяганини. Якщо ж існує можливість заплатити за лікування, то завжди можна скористатися платними послугами.

Італійська транспортна інфраструктура

Відмінна транспортна інфраструктура, яка існує в Італії, дає можливість пасажирам скористатися зручним видом транспорту в кожному конкретному випадку.

Завдяки рівномірному розподілу мережі автомобільних доріг по всій території країни, 90 відсотків усіх пасажирських перевезень і 80 відсотків вантажоперевезень здійснюються за допомогою автомобільного транспорту.

Також в Італії активно розвивається і модернізується залізничний транспорт. Мережа залізниць з’єднує великі і малі міста країни, що дуже зручно для пасажирів.

З італійських аеропортів можна вилетіти практично в будь-яку країну світу. Найбільшими повітряними гаванями країни є римський міжнародний аеропорт «Леонардо да Вінчі» і міланські аеропорти – «Лінате» і «Мальпенса».

Кулінарні уподобання італійців

Їжа для італійців – не просто щоденна необхідність, щоб зарядитися енергією для роботи – це важлива частина італійської культури. Не дарма жителів країни вважають справжніми гурманами. Кожен регіон Італії має свої кулінарні особливості: на півночі країни вважають за краще вживати страви з рису з використанням вершкового масла, а на півдні надають перевагу різноманітним макаронним виробам і оливкам.

Кулінарні традиції передаються як майстрами-професіоналами, так і від мами до доньки, від бабусі до онуки.

Італійська кухня

Паста, піца, різотто, капучіно і еспрессо – ці назви страв і напоїв, створених в Італії, давно стали відомі і популярні у всіх країнах світу. Тому для українця, який переїхав жити в цю країну, більшість страв і напоїв італійської кухні вже будуть знайомі і звичні.

Італійці ніколи не їдять на ходу, цим вони нагадують французів. Ранковий капучіно, неспішний, ґрунтовний обід і ситна вечеря в колі рідних чи в компанії друзів за пляшкою вина – такого розпорядку дня надають перевагу італійці, щоб, як кажуть, поєднати приємне з корисним.

Подолання мовного бар’єру

Якщо ви в школі добре вчили англійську і думаєте, що оскільки це мова міжнародного спілкування, достатньо знати її на досить високому рівні, щоб на перших порах жити в Італії, то помиляєтеся. Італійці, особливо люди середнього і старшого покоління, в більшості практично не знають і не хочуть знати англійську мову. Тому, плануючи переїзд в Італію, необхідно обов’язково вивчити італійську мову спочатку хоча б на базовому рівні, а потім, живучи в країні і спілкуючись з носіями, можна досить швидко освоїти її на досить високому рівні, тим більше, що фонетично вона близька до української та російської. Кожна область Італії має свій діалект, тому вже влаштувавшись на місці, потрібно буде враховувати і цю особливість, щоб без особливих труднощів спілкуватись на роботі, в магазині або в кафе.

Їхати до Італії чи ні – вирішувати вам

Для українських громадян, які за оцінками соціологів на сьогодні є одними з найбільш мобільних в Європі, Італія цікава не тільки як країна для трудової міграції, але й для переїзду на постійне місце проживання.

Серед величезного масиву інформації природним бажанням кожного знайти вичерпні і чіткі відповіді на питання, що цікавлять. Сподіваємося, що наведені факти допоможуть скласти хоча б загальну картину про життя в Італії, щоб, все ретельно зваживши, прийняти остаточне рішення, яке може кардинально змінити ваше життя на краще.