Іранська поліція викорисала вогнепальну зброю проти демонстрантів

«Іранська влада відкрили вогонь по демонстрантах в Тегерані, щоб розігнати їх. Кілька людей отримали поранення»,- повідомляє The Guardian з посиланням на свідків.

Сотні протестувальників у неділю знехтували посиленим присутністі поліції в іранській столиці, щоб провести пікети і демонстрації. Увечері був організований марш протесту на площі Азаді в центрі столиці.

Свідок сказав, що поліція спочатку використовувала сльозогінний газ для розгону натовпу, а потім вдалася до відкриття вогню.

«Вони неодноразово використовували сльозогінний газ, ми не бачили і не кричали. Ми були сліпі. А потім поруч зі мною була поранена в ногу молода дівчина. Це було жахливо, жахливо», – повідомила жінка, що побажала залишитися невідомою.

Вона надала відеозапис, знятий біля площі Азаді, на якому видно сліди крові на тротуарі. Це одне з відео, поширених іранськими активістами в неділю ввечері і в понеділок вранці.

«Це кров наших людей»,- сказала жінка в одному з відеороликів.

«Я бачив, як застрелили сімох людей»,- оголосив інший свідок. «Скрізь кров»,- продовжив він.

Начальник поліції Тегерану написав в повідомленні, що поліція не стріляла під час недільних подій, і наказав поліцейським утриматися від використання зброї.

В інших містах також пройшло декілька демонстрацій, але поки звідти не надходили повідомлення про застосування зброї проти мітенгуючих.

Раніше верховний лідер Ірану Алі Хаменеї закликав до розширення співробітництва між країнами регіону для вирішення проблем, в яких його країну звинувачують Сполучені Штати.

Іран визнав, що він помилково збив літак, тому що подумав, що США ведуть повномасштабну війну проти Ісламської Республіки. Тегеран прийняв пасажирський літак за бойову ракету.

Протягом декількох днів Іран заперечував, що літак був збитий, заявляючи, що інцидент був результатом технічної несправністі.

Нагадаємо, що всі 176 пасажирів загинули в результаті аварії під Тегераном.

Вчора посол Великобританії в Тегерані заперечував участь в демонстрації проти іранського уряду з приводу збитого українського пасажирського літака. Проте, іранська влада тимчасово затримали Роба Макера, викликавши бурхливу реакцію Лондона.