Гонконг: Сльозогінний газ під час акції протесту. Так закінчилася вечірка на честь Хеллоуїна

У четвер після декількох годин протистояння поліція Гонконгу використовувала сльозогінний газ, щоб розігнати антиурядову демонстрацію біля бару в районі Лан Квай Фонг в центрі міста, де проходила вечірка на честь Хеллоуїна. Також було неспокійно на півострові Кулун.
Вузькі, круті вулиці Лан Квай Фонг, були повністю заповнені людьми, які протестували і святкували Хеллоуін. Масові демократичні демонстрації проходять в Гонконзі майже кожен день з червня, але вперше протестуючі зібралися біля знаменитого бару.
«Подаруйте нам Хеллоуїн!»,- кричали вони, коли поліцейські намагалися розігнати натовп з вулиць. У багатьох демонстрантів на обличчях були маски Гая Фокса, пропаговані антисистемними інтернет-активістами. Багато хто розфарбув своє обличчя в стилі головного героя фільму «Джокер».
Як повідомляє Reuters, один з учасників протесту, одягнений в маску глави адміністрації Гонконгу Керрі Лем, йшов в нашийнику на повідку.
Повідомлення про протести в барі викликали стурбованість з приводу безпеки. В 1992 році напередодні новорычних свят, в натовпі тисяч людей, які святкували в Лан Квай Фонг, вибухнула новорічна паніка, і люди, що бігли затоптували тих,що впали. Тоді, щонайменше, 20 людей загинули, а кілька десятків отримали поранення.
Поліція застосувала сльозогінний газ проти демонстрантів, які зібралися біля станції метро Принц Едвард і на півострові Кулун. Протестуючі також спробували заблокувати рух на прилеглій Натан-роуд, а інша група протестувала перед місцевою поліцейською ділянкою.
Демонстрації біля станції метро Принц Едвард пов’язані з жорстоким втручанням поліції на цій станції два місяці тому. Рано вранці 31 серпня до станції увійшли співробітники спеціального тактичного підрозділу, які потім використовували сльозогінний газ і били кийками беззбройних непручався пасажирів, які сиділи в вагоні поїзда, що зупинився.
Пізніше приспіли журналісти і медики. Відсутність незалежних звітів про події, що відбулися в поєднанні з непослідовними повідомленнями властей, викликали припущення, що три людини були вбиті під час нападу. Поліція, пожежна і медична служби неодноразово запевняли, що загиблих не було.
Уряд Гонконгу нещодавно зняв з порядку денного місцевого парламенту проект поправки до закону про екстрадицію, який є прямою причиною протестів. Однак не були виконані інші вимоги протестувальників.
Через протести, які тривають з червня, у Гонконзі виникла найбільша політична криза з моменту його вступу до КНР в 1997 році.

Протести також ударили по економіці регіону. З липня по вересень ВВП Гонконгу скоротився на 3,2 відсотка в порівнянні з другим кварталом року.
Тим часом, Високий суд Гонконгу заборонив поширення в Інтернеті повідомлень, які заохочують і підбурюють до насильства. Заборона набуде чинності 15 листопада і поширюється на всі онлайн-платформи, включаючи популярний серед протестуючих форум LIHKG і месенджер Telegram, який вони використовують.