Європейське космічне агентство набирає жінок-космонавтів для польотів на Місяць і Марс

“Європейське космічне агентство проводить свою першу кампанію по набору персоналу за 11 років і підкреслює своє бажання домогтися більшої різноманітності”, – повідомляє AP.

Європейський аналог НАСА має намір в цьому році найняти більше жінок-астронавтів, а також людей з обмеженими можливостями, які завжди мріяли відправитися у космос.

«Ми націлені на Місяць … і Марс. В майбутньому нам потрібно багато великих астронавтів”,- сказав генеральний директор Європейського космічного агентства (ЄКА) Ян Уорнер: «Щоб просунутися далі, ніж будь-коли, нам потрібно мати ширший погляд».

Тільки 65 з більш, ніж 560 осіб, що побували в космосі, жінки. З цих 65 жінок 51 американка. ЕКА відправило в космос тільки двох жінок – Клауді Хейнер і Саманту Крістофоретті – і тепер намагається виправити дисбаланс.

Європейське агентство заявляє, що «прийшов час» запускати людей з обмеженими можливостями в космос в рамках ініціативи під назвою «Parastronaut Feasibility Project».

«Ми дуже серйозно ставимося до подання всіх верств нашого суспільства», – сказав Девід Паркер, директор Агентства досліджень людини і роботів. «Різноманітність в ЄКА має бути пов’язаною не тільки з походженням, віком або статтю наших астронавтів, але також, можливо, з фізичними вадами».

Британський астронавт Тім Пік вітав такий підхід, заявивши, що він «сподівається змінити картину», щоб люди з різних верств суспільства «побачили, що тут дійсно є можливість стати частиною нових європейських піонерів в космосі».

Процес відбору космонавтів займе близько 18 місяців.