ЄС хоче зберегти угоду про мігрантів з Туреччиною

Президент Туреччини Реджеп Ердоган попросив конкретну допомогу від Європи для Сирії, але отримав відповідь, в якій говориться, що Туреччина повинна спочатку зупинити мігрантів, які прибувають з її території до Греції, повідомляє Reuters.

Ердоган відправився до Брюсселя, де його зустріли президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляйен, президент Європейської Ради Шарль Мішель і генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг.

“Криза мігрантів, яка несе як гуманітарну загрозу, так і становить загрозу безпеці, виходить з Сирії. Жодна європейська країна не може дозволити собі розкіш залишатися байдужою. Ми розраховуємо на конкретну підтримку з боку наших союзників у боротьбі, яку Туреччина залишається вести поодинці. НАТО знаходиться в критичному періоді, коли він повинен чітко продемонструвати свою підтримку”, – сказав Реджеп Ердоган лідерам ЄС і НАТО. Він висловив готовність мати майбутнє для угоди про мігрантів.

Однак Європейський Союз не підтримує військові дії Туреччини на території Сирії. Брюссель сказав ще до кампанії Анкари, що він не схвалює цю ідею. Крім того, Європейський союз обіцяє допомогу Туреччині в боротьбі з мігрантами, але не беззастережно і безкритично.

“Події на греко-турецькому кордоні явно вказують на те, що це політично мотивований тиск на зовнішні кордони Європейського Союзу”, – сказала Реджепу Ердогану Урсула фон дер Ляйену про мігрантів, які намагаються в’їхати до Греції.

“Попередньою умовою для будь – якої допомоги Туреччині буде призупинення їх підтримки незаконних спроб перетнути кордон ЄС, а також вивести мігрантів з прикордонної зони”, – сказав впливовий член Європарламенту Манфред Вебер.

Європейський союз каже, що близько половини з 6 мільярдів євро, які Брюссель пообіцяв Анкарі в Угоді зупинити потік мігрантів до Європи, вже переведені. За даними ЄС, гроші були виділені Туреччині на будівництво шкіл і медичних центрів для мільйонів біженців на їх території.

Угода також передбачала інші заходи, такі як прийняття європейськими країнами біженців безпосередньо з таборів в Туреччині і забезпечення безвізового режиму для громадян Туреччини в їх подорожі до Європейського Союзу.

“Ми дали зрозуміти президенту, що наша рішучість рухатися вперед для вирішення цих проблем присутня, але це має бути взаємністю з діями з його боку”, – сказала Урсула фон дер Ляйен після 40-хвилинної зустрічі з Реджепом Ердоганом. Вона пояснила, що повний текст Угоди буде піддано оцінці в найближчі дні і тижні. За її словами, ЄС і Туреччина досі мають спільне бачення подій, але вони розрізняються за своєю інтерпретацією.

Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг після розмови з президентом Туреччини нагадав, що Альянс вже інвестував близько 5 мільярдів доларів в Туреччину, яка модернізувала військові аеропорти і радіолокаційні комплекси.