Пентагон з планом міні-АЕС для військових цілей

Міністерство оборони США оголосило про плани розміщення мініатюрних атомних електростанцій для живлення віддалених військових баз, повідомляє AFP.

Міні-АЕС будуть настільки компактні, що їх зможуть перевозити великі вантажні автомобілі. Військове командування говорить, що проект носить назву “Пеле” і має на увазі використання “безпечних, мобільних високотехнологічних мікрореакторів”.

Пентагон хоче розробити реактори, які, за оцінками, матимуть потужність близько 20 мегават, наприклад, незалежно живлять військові бази, які захищені від відключення від електромережі після хакерських зломів та інших атак.

Очікується, що в найближчі два роки три компанії будуть введені в експлуатацію для будівництва першого такого реактора.

Армія США очікує, що міні-реактори буде легко запускати і гасити, вони будуть важити менше 40 тонн, їх зможуть перевозити літаки, кораблі і вантажівки. “Вони значно знизять потребу у великих інвестиціях в дорогу енергетичну інфраструктуру”, – сказав Пентагон.

Цивільні експерти в галузі ядерної енергетики висловили сумнів у тому, наскільки безпечними будуть подібні об’єкти. Вони вважають, що існує ризик пошкодження такого міні-реактора і ядерної аварії.

Ханс Крістенсен з Федерації американських вчених написав, що “такі реактори дозволять ядерному матеріалу потрапити в руки ворога і використовуватися для створення низькотехнологічної  “брудної” бомби”.