Новий закон про цензуру в угорських театрах

«Угорський уряд оголосив в парламенті про плани посилити контроль над театрами, викликавши протести з боку акторів і глядачів, які бачать загрозу свободі творчості»,- повідомляє Reuters.
Правляча партія прем’єр-міністра Віктора Орбана хоче швидко ухвалити законопроект на цьому тижні. У понеділок до середини дня публічна петиція, яка закликає законодавців відхилити законопроект, зібрала 47700 підписів. Актори на вихідних читали петицію в декількох кінотеатрах.
Провідні актори та режисери в Угорщині стверджують, що плани прем’єр-міністра нагадують про комуністичну епоху, коли держава контролювала більшість аспектів національного життя.
Очікується, що тисячі артистів, громадян і мерія Будапешта протестуватимуть проти законопроекту, який, за їхніми словами, загрожує незалежності театрів.
Відповідно до законопроекту, опублікованому на веб-сайті парламенту, в який внесено деякі зміни в порівнянні з початковою версією, опублікованою в п’ятницю, нова Національна рада з питань культури відповідатиме за «об’єднання стратегічного напрямку різних культурних сегментів».
Закон говорить, що культурні організації повинні «активно захищати інтереси благополуччя і розвитку нації». Міністерство, яке керує культурою Угорщини, прийме рішення про призначення театральних директорів в установи, що фінансуються державою та муніципалітетами.
Міністр і відповідний муніципалітет повинні підписати угоду, яка визначає спільну роботу театру, в тому числі про те, кого призначити режисером. Передбачається, що ця угода «має гарантувати артистичну свободу театру»,- йдеться в законопроекті.
З тих пір, як Орбан отримав владу в 2010 році, права партія Фідес переписала Конституцію Угорщини, отримала контроль над державними ЗМІ, а бізнесмени, близькі до прем’єр-міністра і партії, створили імперії.
Вигравши на виборах в 2018 році, в третій раз, Орбан сказав, що він виграв «мандат на будівництво нової ери».
Представник уряду заявив агентству Reuters в п’ятницю, що нещодавня справа про сексуальні домагання в театрі в Будапешті вимагає змін в законодавстві, оскільки на даний час уряду не дозволено звільняти директорів театрів.