Чотири сценарії майбутнього управління Великобританією

Politico представляє чотири сценарії того, що може стати результатом дострокових парламентських виборів в Британії сьогодні, що визначить майбутнє країни в найближчі десятиліття після Brexit.

Доброї ночі прем’єр-міністру Борису Джонсону

Консервативна партія отримує більшість у 50 і більше відсотків голосів виборців, що означає, що всі гратимуть в прем’єр-міністерські ігри. Більшість в Палаті громад дозволить прем’єру вивести країну з ЄС до 31 січня, і уряд також почне переговори з ЄС щодо угоди про вільну торгівлю.

Перемога, але вразливе управління

Більшість з 15 депутатів і менше дозволить Джонсону реалізувати свої плани, але Консервативна партія вразлива для повстань депутатів. У жовтні Торі підтримала угоду Джонсона з ЄС про Brexit, але узгоджені дії прихильників Brexit від Консервативної партії можуть змусити прем’єр-міністра зайняти більш рішучу позицію на наступному етапі переговорів.

Підвішений парламент

Така конфігурація після голосування була б приниженням для Джонсона, оскільки Консервативна партія мала б чітке місце в опитуваннях громадської думки протягом тижня. Якщо консерватори виграють більшість місць, вони будуть першими, хто спробує сформувати уряд, але це може бути проблематичним, оскільки Демократична об’єднана партія відмовляється підтримувати існуючу угоду про Brexit. Ліберал-демократи, Лейбористська партія і Національна партія Шотландії, з іншого боку, наполягають на прийнятті закону про проведення другого референдуму по Brexit.

З великими труднощами

На думку соціологів, шанси лейбористів для більшості близькі до нуля, через низьку ймовірність повернення в 59 округів Шотландії, які вони мали до 2015 року. Але якщо щось піде не так, і лейбористська партія виграє більшість, партія буде в сильній позиції для просування своєї політики переговорів з ЄС щодо нової угоди про Brexit, яка потім буде референдумірованою на шість місяців. Крім того, лейбористська партія прийме свій радикальний економічний порядок денний. При такому сценарії Джонсон буде змушений піти у відставку.