“Паніка” на світових ринках

“Паніка” на світових ринках на тлі зростаючої загрози епідемії коронавірусу і обвалу цін на нафту, пише видання Guardian.

Фондові біржі в Європі та США знаходяться на шляху до найбільшого спаду після фінансової кризи 2008 року, оскільки торги почалися на цьому тижні з панічної розпродажі.

Очікується, що FTSE 100 відкриється сьогодні на 8% нижче, а промисловий індекс Доу-Джонса в Нью-Йорку націлений втратить 4,9%. Раніше сьогодні азіатські фондові біржі зазнали величезних втрат, оскільки побоювання з приводу серйозного уповільнення світової економіки посилювалися шоковим рішенням Саудівської Аравії на вихідних збільшити видобуток нафти в спробі витіснити з ринку конкурентів, таких як Росія і США.

Ціна на барель нафти марки “Brent” сьогодні впала на 31% до 31,14 долара. Це найбільший спад з початку перської війни в 1991 році. Деякі експерти прогнозують ще більший спад, якщо Саудівська Аравія і Росія не прийдуть до угоди.

Австралійський ASX200 знизився на 7,33% або на 455 пунктів до 5760 після того, як енергетичні компанії зазнали двозначних втрат. Це найгірший день для австралійського фондового ринку після світової фінансової кризи, після того, як було втрачено 140 мільярдів доларів. Японський Nikkei впав на 5%, в той час як акції в Гонконзі знизилися на 3,5%.

Прибутковість 10-річних облігацій США зафіксувала новий рекордний спад – зростання японської ієни і золота, використаний інвесторами в якості притулку для своїх інвестицій.

Сьогодні Moody’s попереджає, що ризик глобальної рецесії зростає.