Білорусь наказала банкам конфіскувати гроші, пожертвувані на акції протесту

“Влада Білорусі наказали банкам конфіскувати гроші, пожертвувані на підтримку протестуючих і виплачені в якості компенсації жертвам жорстокості поліції під час демонстрацій”,- повідомляє Guardian.

Гроші були передані людям, які були побиті або оштрафовані за участь в демонстраціях проти режиму Олександра Лукашенка.

Після президентських виборів в серпні тисячі білорусів влаштували демонстрації проти довгого правління Лукашенка. Сотні людей були поранені в результаті насильства з боку поліції на вулицях і потрапили до в’язниць. Ще тисячі були оштрафовані, що змусило активістів збирати кошти для допомоги постраждалим.

Фонд BY_help, створений громадянином Білорусі Андрієм Леончиком в Лондоні, за кілька днів в серпні зібрав 2 млн. фунтів стерлінгів, в основному за рахунок невеликих пожертвувань від громадян Білорусі, які хочуть проявити солідарність. Гроші потім були використані для покриття штрафів білоруських протестувальників, що зазнали санкцій, і тих, хто отримав серйозні травми.

З початку цього тижня група оголосила, що отримала більше 8 700 запитів про фінансову підтримку і надала фінансування для 3 300 випадків затримання, побиття або штрафів протестуючих.

Але тепер влада наказала банкам заморозити всі кошти, перераховані від Леончика, а також розпочати розслідування щодо нього. У листі в кілька білоруських банків говориться, що Леончик разом з лідером опозиції Світланою Тіхановскою збирають гроші для «підтримки протестів в Білорусі» з метою повалення уряду. Влада наказала заморозити ці кошти.

38-річний Леончик запевнив, що не має відношення до Тіхановскої.

«Це було свідоме рішення: вони – рух солідарності, а ми – гуманітарний рух», – сказав він.

Як ви знаєте, 9 серпня президент Олександр Лукашенко виграв шостий термін. Спірні вибори викликали найбільші антиурядові демонстрації за 26 років правління Лукашенка.

ЄС, США, Великобританія і Канада ввели санкції проти уряду Лукашенка.