Бугенвіль ось-ось стане найновішою країною в світі

За даними Guardian, автономний район Бугенвіль голосує за незалежність від Папуа-Нової Гвінеї, що робить острівну групу найновішою державою в світі.

За останні кілька тижнів на референдумі проголосували понад 180000 осіб на Бугенвілі – островах, розташованих в 700 кілометрах від узбережжя Папуа-Нової Гвінеї в Соломоновому морі.

Майже 98% (176928 осіб) проголосували за незалежність, і менше 2% (3043) вирішили залишитися частиною Папуа-Новій Гвінеї, але з більшою автономією.

У 2001 році уряд Папуа-Нової Гвінеї пообіцяв провести голосування в рамках мирної угоди про припинення затяжної громадянської війни, в якій загинуло 200000 чоловік.

Президент Бугенвільского автономного округу Джон Моміс оголосив про референдум 23 листопада.

«Очевидно, що зараз у людей настрій святкувати, і я приєднуюся до них, тому що вони мають повне на це право»,- сказав Моміс.

Але Бугенвіль не буде державою відразу, так як результат референдуму не є обов’язковим до виконання. Тепер Папуа-Нова Гвінея і Бугенвіль повинні будуть домовитися, остаточне рішення буде прийнято парламентом Папуа-Нової Гвінеї.

Є побоювання, що уряд Папуа-Нової Гвінеї може відкласти ухвалення рішення, оскільки спостерігачі вважають, що можуть пройти десятиліття, перш ніж Бугенвіль отримає незалежність.