Греція і Лівія «зарили сокиру» ворожнечі

Прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс знову відкрив посольство країни в Лівії, закликавши відновити відносини, порушені угодою 2019 року між урядом Тріполі про морський кордон з Туреччиною.

Уряд єдності Лівії прийшов до влади 16 березня, змінивши дві ворогуючі адміністрації, які правили східними і західними регіонами протягом десятиліття жорстокого хаосу після повалення Муаммара Каддафі.

Візит Міцотакіса спрямований на відновлення дипломатичних відносин між Грецією і Лівією через сім років після закриття посольства в Тріполі через громадянську війну. Візит дає шанс на новий старт після спірної 2019 угоди між Туреччиною і потім і західним лівійським урядом.

«Пора залишити позаду те, що чинило випробування наших відносин в минулому», – сказав Міцотакіс, звертаючись до тимчасового прем’єр-міністра Лівії Абдулхамід Дбейбе. Міцотакіс повторив заклик Євросоюзу до «негайного і повного виведення» іноземних військ з Лівії.

В угоді 2019 року, в результаті якої Афіни вислали тодішнього лівійського посла, був окреслений морський кордон між Туреччиною і Лівією біля грецького острова Крит. Міцотакіс сказав, що угода не має юридичної сили і підлягає скасуванню, додавши: «Географія визначає цю основу наших двосторонніх відносин, а не штучні лінії, які хтось малює на картах».

У 2020 році Греція і Єгипет підписали угоду про визначення виключної економічної зони в Східному Середземномор’ї, яка, за словами Туреччини, порушує її власний континентальний шельф і яка частково збігається з морськими зонами, узгодженими з Лівією. Наступного тижня міністр закордонних справ Греції Дендіас відвідає Анкару, щоб провести нові переговори з Туреччиною.