Міністри фінансів ЄС домовилися про спільну економічну відповідь на епідемію COVID-19

Франс Прес і Рейтер повідомили, що міністри фінансів ЄС досягли угоди про спільну економічну відповідь на нову епідемію коронавіруса.

Міністр фінансів Франції Бруно Ле Мер вітає «відмінну угоду», яка, за його словами, включає в себе «500 мільярдів євро, доступних відразу» для економічних стимулів, а також «фонд майбутнього економічного відродження», який також складе 500 мільярдів євро.

“Європейський стабілізаційний механізм буде активований з деякими мінімальними вимогами”,- додав він.

«Європа показала, що вона може бути згуртованою в розпал ситуації в цій кризі», – пише Ле Мер в Twitter.

“Заходи спрямовані на те, щоб допомогти, країнам, яких зачепила пандемія коронавіруса, перемогти COVID-19 і, одночасно, підтримати бізнес та зберегти робочі місця”, – відзначає DPA.

Пакет економічних стимулів, який повинен бути остаточно затверджений лідерами ЄС, складається з трьох елементів: кредитна лінія в розмірі до 240 млн. євро від Європейського механізму стабілізації (ЄСМ), Європейський інвестиційний банк, Фонд гарантування ліквідності бізнесу в розмірі 200 млн. євро і 100 млн. євро з програми ЄС Sure для покриття заробітної плати працівників, які в іншому випадку були б звільнені.

Спочатку Нідерланди вимагали строгих умов доступу до кредитної лінії ЄСМ, але Італія та інші країни відмовилися від них. В остаточній угоді йдеться, що єдина вимога для отримання кредиту – це витрачати гроші, прямо або побічно, на фінансування медичних заходів проти COVID-19.