США наполягають на негайному виведенні Туреччини і Росії з Лівії

Сполучені Штати закликають Туреччину і Росію негайно піти з Лівії, включаючи військових і найманців. Про це заявив вчора в ООН тимчасовий постпред США при організації Річард Міллс.

«Ми закликаємо всі зарубіжні країни, включаючи Росію, Туреччину та Об’єднані Арабські Емірати, поважати суверенітет Лівії і негайно припинити всі військові інтервенції в Лівії»,- заявив Міллс на засіданні Ради Безпеки ООН по Лівії. Ця чітка і тверда позиція нової адміністрації США Джо Байдена відрізняється від розпливчатої політики США Дональда Трампа щодо Лівії.

У якийсь момент здавалося, що Трамп навіть підтримав сильного лідера на сході Лівії Халіфа Хафтара на шкоду міжнародно визнаному уряду національної єдності в Тріполі. «Відповідно до жовтневої угоди про припинення вогню в Лівії ми закликаємо Туреччину і Росію почати негайне виведення своїх сил з країни і виведення іноземних найманців, яких вони найняли, фінансували і підтримували в Лівії»,- йдеться в повідомленні Міллса.

“У грудні ООН повідомила, що близько 20 тисяч іноземних найманців і солдатів в Лівії воюють на стороні двох ворожих таборів”,- нагадує “24 години”. ООН також нарахувала 10 військових баз, які були повністю або частково окуповані іноземними військами в країні.

За угодою між воюючими сторонами в Лівії, іноземні військові і найманці повинні були покинути Лівію протягом трьох місяців з дати угоди. Це було 23 жовтня, а значить, крайній термін – 23 січня. Але він пройшов без будь-яких ознак виведення найманців з Лівії.

Під час засідання Ради Безпеки ООН багато з його членів, в тому числі Індія, Великобританія і Китай, також закликали до виведення іноземних військ і найманців з Лівії і до дотримання ембарго на поставки зброї.