“У Північній Ірландії може статися катастрофа”, – попередив міністр

Міністр Ірландії у європейських справах Томас Бірн попередив, що «жорсткий підхід» Великобританії до Північної Ірландії може спричинити катастрофу.

За повідомленням Guardian, вперше за 25 років уряд Великобританії не виконав міжнародний консенсус щодо підтримки миру та стабільності в регіоні.

В інтерв’ю BBC Radio 4 Бірн сказав, що існує “серйозна небезпека нестабільності в Північній Ірландії”, якщо британський уряд продовжить дотримуватися “жорсткого підходу”, погрожуючи застосувати статтю 16, яка призупинить торгові угоди після Брекситу.

«В даний час Сполучені Штати чинять тиск на британський уряд, ЄС єдині у своїх побоюваннях щодо Північної Ірландії, а Ірландія стурбована Північною Ірландією. За останні 25 років у нас ніколи не було ситуації, в якій би кабінет міністрів не діяв адекватно у цьому питанні», – додав він.

Бірн закликав британський кабінет бути «конструктивним» під час майбутніх переговорів із ЄС щодо протоколу Північної Ірландії. Цей протокол зберігає автономну зону у рамках єдиного ринку товарів ЄС. Однак це вимагає перевірки продуктів, що перевозяться через Ірландське море з Великобританії, що, своєю чергою, створює напруженість.

Головний переговорник Великобританії з ЄС Девід Фрост має намір зустрітися в п’ятницю з віце-президентом Європейської комісії Марошем Шефчовичем для заключного раунду переговорів після змін, запропонованих ЄС у жовтні, щоб скасувати перевірки 80% товарів між Північною Ірландією та материковою частиною Великої Британії.